MINDENT VISSZACSINÁLNAK CAFETÉRIA ÜGYBEN? Megjött az első módosító csomag
2018. november 04. írta: BoldogÉ

MINDENT VISSZACSINÁLNAK CAFETÉRIA ÜGYBEN? Megjött az első módosító csomag

cafeteria44.jpg

Máris megérkezett az első módosító javaslat az adótörvényekhez, amelynek lényege, hogy maradjon minden a régiben a béren kívüli juttatásoknál, cafetéria-elemeknél.

Nem lesz egyszerű összegyúrni a jelenleg elfogadottal, hiszen a tavaszi adócsomagban átalakították gyökeresen ezeknek a juttatásoknak a rendszerét. Lényegében minden ilyen juttatás a munkabér szerint adózik januártól, kivéve a kedvezményezett helyzetben tartott SZÉP-kártyát.

Ez pedig azt jelenti, hogy egyebek mellett a lakhatást, munkába járást, öngondoskodást szolgáló juttatások mögül eltűnik az adóelőny - írta meg az mfor.

A szakszervezetek szerint a kormánynak visszakoznia kellene, és ebben a kérdésben a munkáltatói szervezetek - pontosabban egyes képviselőik - is hasonló véleményen vannak. A lakhatási, iskolakezdési, munkába járási kedvezmények megőrzését utóbbiak is fontosnak tartják. Hogy ez a jövőben is így marad-e, az bizonytalan: az egyik "leghangosabb" és legsűrűbben nyilatkozó, sarkos véleményéről ismert érdekképviselő, Dávid Ferenc ugyanis szeptember végével távozott a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkári székéből, így ő már csak függetlenként szólal meg.

Annyit azonban már elértek a szociális partnerek, hogy javaslat formájában foglalkozzon a parlament a béren kívüli juttatásokkal, a lényeg, hogy minden juttatásnál megtartanák a jelenlegi adókörnyezetet, változatlan formában megőrizve azokat.

Mondjuk ismerve a parlamenti erőviszonyokat, szinte semmi esély nincs arra, hogy módosítót elfogadják, azonban nem lehetetlen, hogy más formában mégis változnak a tavaszi adócsomagban rögzített feltételek. Varga Mihály pénzügyminiszter a héten két szakszervezeti tömörülést is fogadott, és arról biztosította a képviselőiket, hogy amennyiben "javaslattal élnek a dolgozók támogatási rendszerének átalakítására vonatkozóan, a kormány kész megvizsgálni azokat". Ami érdekes fejlemény annak tükrében, hogy a kormány eddig tántoríthatatlannak tűnt ebben a kérdésben, kőbe vésettnek tekintették a béren kícüli juttatások adózásának megváltoztatását. Vagyis a következő hetekben érkezhet még olyan módosító a parlament elé, amely a jelenlegi szabályok fenntartását célozza, de minden bizonnyal csak a kormánypárti indítványokkal foglalkozik majd érdemben az Országgyűlés.

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7514348059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása