Érden mikor vezetik be a robotpostásokat?

postman.jpg

Norvégiában már tesztelik a robotpostásokat, amik napi 100 címzettnek tudják kivinni a küldeményeket. A Magyar Posta tombol a munkaerőhiány.

Norvégiában hamarosan robotok viszik ki a leveleket, a robotok jelenleg tesztfázisban működnek Kongsberg lakóövezetében - derül ki a posta.blog.hu oldaról. A norvég posta és a Buddy Mobility startup közösen teszteli a robotpostást. A robotok egy nagy négykerekű dobozhoz hasonlítanak, amelyek 6 kilométer/órával közlekednek.

Az elektromos járművek egy töltéssel 40 kilométert tesznek meg, utána töltés szükséges, amely általában 4 óráig tart. A robotpostás akár 100 címzettnek is kiviszi a küldeményt egy nap alatt. A robot az érkezés előtt egy applikáción keresztül üzen az ügyfélnek, hogy a közelben van, jöjjön a küldeményéért. Miután az összes csomagot, levelet kézbesítette, visszatér a postára, ahol feltöltik és megpakolják a következő adag küldeménnyel.

A Magyar Posta ettől még messze van, jelenleg is több, mint 200 álláshirdetés található az állami vállalat honlapján. Győrtől Kisvárdáig tombol a munkaerőhiány, de Budapesten is szinte minden kerületbe keresnek kézbesítőket, postai ügyintézőket. Bár a meghirdetett álláshirdetések szerint a bérezés megegyezés szerint alakul, Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke a Napi.hu-nak korábban elmondta: egy kezdő kézbesítő minimálbért kap, ha pedig szakképesítést szerez egy vállalaton belüli tanfolyamon, akkor a garantált bérre ugrik a fizetése, ami bruttó 180 ezer forint. Ez nettóban 120 ezer forintot jelent. Ugyanakkor a cégnél szeptemberben és októberben létszámleépítés történt, legalább 100 embert küldtek el az adminisztratív területekről.

(napi)

 

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

Címkék: közérdekű