NEM BÜNTETNEK A SZURKOLÓK MIATT: Újra lehet szidni meccs közben a bírók prostituált rokonait  Érden is
2018. november 08. írta: Cseri Pali

NEM BÜNTETNEK A SZURKOLÓK MIATT: Újra lehet szidni meccs közben a bírók prostituált rokonait Érden is

szurki.jpg

Szép csendben elengedte az MLSZ a szurkolók teljesen értelmetlen rendszabályozását. Annyira csendben, hogy még beszélni sem akarnak róla.

Nagyon úgy tűnik, a Magyar Labdarúgó Szövetség bármiféle bejelentés vagy összegzés nélkül véget vetett az izgalmas keddeknek, ugyanis az idei szezonban már egyáltalán nem rónak ki pénzbüntetést magyar klubcsapatokra a szurkolók viselkedése miatt. A váltásra csak következtetni lehet, ugyanis a szövetség évek óta jelentette be a bírságokat keddenként, de az idei szezon kezdete óta ezek egyszerűen elmaradtak.

A büntiket a magyar focimeccsek családbarátabbá tételének érdekében kezdték el 2013-ban kiszabni azóta is teljesen ismeretlen szempontrendszer szerint. Általában olyan címszavak kerültek elő, mint „a szurkolók másokat megbontránkoztató viselkedése, az ellenfél szidalmazása”, de külön kiemelném a legjobbat, a „más sportszervezet szidalmazása” tételt, hiszen itt a más sportszervezet gyakorlatilag minden esetben az MLSZ-t takarta.

A 2017/2018-as szezonban a százezer forintos alaptételektől indultak, ehhez elég volt néha kórusban csúnyán beszélni, a pirotechnika lelátói használata általában félmillió forint körüli összegnél indult, amikor pedig minden összejött, akkor jöhettek a milliós tételek:

a Fradi 20, az Újpest-Diósgyőr-Videoton hármas pedig 10 millió forinttal szegényedett összesen, bár azt érdemes megjegyezni, hogy ezeket a pénzeket az MLSZ jótékonyan a hátrányos helyzetű ifi sportolók közt osztotta szét. Hogy mennyire szurkolófüggő volt a büntetés, azt talán jól szemlélteti, hogy a Felcsút egy fillért sem fizetett, hiszen általában kong az ürességtől a Pancho Aréna, az üresség meg nem tud kiabálni.

A büntetések elhagyása azért érdekes, mert ha a szurkolói rendbontások mérséklése volt a cél, akkor elvileg pont most vagyunk a legnagyobb szarban: tavaly már nyárra több pénzt szedtek be, mint az egész 16/17-es szezonban összesen, ráadásul az FTC ultrái és Kubatov Gábor klubelnök kibékülése után olyan jól sikerült előbbiek visszatérése, hogy már az első meccsen meglincselték a csapat késsel hadonászó egykori vezérszurkolóját a lelátó alatt. Ez utóbbi végül 10 millió forintot ért a fegyelmi bizottság szerint. Ennél sokkal fontosabb tény, hogy nagyjából 10 éve ez volt az első valódi balhé magyar focimeccsen.

A büntetések tehát az égvilágon semmit nem változtattak a lelátói szokásokon, a rövid szigor után a klubvezetések inkább belekalkuláták a nagyobb meccsek előtt a tiltott pirotechnikai eszközök használatáért fizetett pénzt, mint hogy összebalhézzanak a leghűségesebb szurkolókkal.

Megkerestük az MLSZ sajtóosztályát is, hogy megtudjuk, végül miért kaszálták el ezt az amúgy tényleg értelmetlen gyakorlatot, és milyen tanulságokat vontak le belőle, de nem kívánt válaszolni a szervezet.

Azt viszont érdemes kicsit összefoglalni, mit vesztünk el! A büntetősdi sokszor hozott vicces pillanatokat, a legnagyobbat például rögtön az első szezonban sikerült durrantani! A tételek között természetesen kiemelt helyet kapott a lelátói rasszizmus és úgy általában a meccseken azért jellemzően előforduló szélsőjobbos brigádok visszaszorítása, ennek szellemében a Diósgyőrt is megbüntették egy Sturm und Drang feliratú drapéria miatt.

Az visszanézve sem zavarta az ellenőröket, hogy bár németül van, nem náci propagandáról van szó, hanem egy 1700-as évek végén fellépő, Goethe és Herder nevével fémjelezett irodalmi mozgalom idézetéről, pénzt kellett érte fizetni. Sőt, még utólag is meg akarták magyarázni, szerintük ugyanis ennek a drapériának nem volt köze a sporthoz, ráadásul áthallásos is. Rövid izmozás után végül belátták, hogy nem lehet belekötni valamibe csak azért, mert német.

Néha egyszerűen félrehallott rigmusok miatt szaladtak ki párszázezres tételek, a „ki nem ugrál az fradista” elmés ugráltatás például többször is büntetést ért azért, mert szeritnük „ki nem ugrál, szar fradista” szólt.

A lelátói csúnya beszéddel kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy bár valóban sok a trágár és kissé rasszista megnyilvánulás a lelátókon, valójában egyáltalán nem kirívó a magyarországi helyzet: a kulturált meccsnézés csúcsának tartott Barcelonában évekig szidták minden meccsen Cristiano Ronaldo anyját különféle dalokban, amikben sokszor szóba került mellékesként a focista származása és vélt nemi identitása is, de bármikor lehetne tonnányi esetet sorolni Olaszországtól kezdve Németországon át egészen Angliáig, előbbi két országban pedig a pirotechnika használata is teljesen hétköznapi dolognak számít nagyobb meccseken.

A stadion nem csak itthon, de külföldön is szelepnek számít, ahol következmények nélkül lehet szidni az ellenfél szurkolóit vagy akár a rendszert is, a sport legnagyobb rangadói pedig többek közt abból születtek, hogy a két jelenlévő tábor résztvevői valamiért nagyon utálják egymást. Egy Fradi-Újpesten, egy Haladás-Zalaegerszegen vagy egy Diósgyőr-Nyíregyházán valószínűleg tényleg csak a stadion teljes bezárásával lehetne elérni a soha nem létezett européer szurkolást, bár a nézőszámok alakulását nézve annyira ettől sem vagyunk messze.

(azonnali)

 

FOTÓ: DVTK.eu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8214359777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása