Figyelmeztetést adott ki a Vízművek: rengeteg érdi fogyasztót érint
2018. december 01. írta: Cseri Pali

Figyelmeztetést adott ki a Vízművek: rengeteg érdi fogyasztót érint

vizora.jpg

Időben fel kell készíteni a szabadban lévő vízcsöveket és vízórákat a fagyra.

Az utolsó percekben vagyunk, hogy megtegyük a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező mérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit. A belső hálózat és a vízmérők fagy elleni védelméről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia, mint ahogy a fagy elleni elmulasztott védelemből eredő meghibásodáskor a mérő cseréjének költségét, illetve az elfolyt víz díját is az ingatlantulajdonosnak kell viselnie.

A szilánkokra tört üveg az óralapon, az eldeformálódott számlálószerkezet, esetleg a vízaknában csöpögő víz szinte biztosan a téli hidegben tönkrement vízmérőre utal. Intő jel lehet az is, ha a lakásban nem vagy csak alig folyik a víz a csapból.

Télen rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nincs-e víz az aknában, illetve hogy helyén van-e az aknafedél, aminek a hőszigeteléséről is érdemes idejében gondoskodni. A fagy ugyanis leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos.

Erre a legalkalmasabb egy hungarocell lemezt az aknatető aljára rögzíteni. Az esetek döntő hányadában ez megfelelő védelmet biztosít, de aki még óvatosabb, a vízmérőt is leszigetelheti. Erre akár egy papírdoboz is alkalmas, amelyet lefelé fordítva kell a mérőszerkezetre helyezni, amely benn tartja a talajból felfelé áramló kevés hőt.

A pincékben lévő vízmérők megóvása érdekében ellenőrizni kell a pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodni érdemes. A falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket szigetelni vagy még a tél beköszönte előtt vízteleníteni kell. Nem szabad elfelejtkezni a kerti csapokról sem.

Ha már megtörtént a baj, fontos, hogy a vízmérőt vagy a szabadon lévő műanyagcsöveket ne próbálják nyílt lánggal felolvasztani, mert a hirtelen felolvadó víz szétvetheti a mérőt, illetve a csövet.

(napi)

Fotó: napi.hu

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr1414407438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonimas 2018.12.01. 12:49:51

Újtelep-Sasváros vízóraaknáiból a három vágány töltésének vasútvizeit kellene KIVEZETNI. Erre milyen megoldást ajánlanak?