HA HITELT VESZEL FEL ÉRDEN KARÁCSONYRA! Döbbenetes különbségeket találsz
2018. december 06. írta: Cseri Pali

HA HITELT VESZEL FEL ÉRDEN KARÁCSONYRA! Döbbenetes különbségeket találsz

karihitel.jpg

A karácsonyi vásárlásokhoz kötődő, kisebb összegű fogyasztási kölcsönök  átgondolt felvételére figyelmeztet a jegybank.

A hitel típusától és az azt kínáló pénzügyi intézménytől függően akár 45 ezer forint is lehet az eltérés a visszafizetendő tartozásnál egy egyéves futamidejű, 200 ezer forintos hitelnél.

Az áruházi közvetítőknél akár azonnal igényelhető áruhitelek körében egyre kevesebb pénzügyi intézmény kínál 0 százalékos teljes hiteldíj mutatójú (thm) konstrukciót. A  13-28 százalék közötti thm-ek viszonylag kedvezőbbnek számítanak ebben a terméktípusban, a piaci ajánlatok fele pedig a jelenleg 39,9 százalékos, törvényi maximális thm közelében van - figyelmeztetett a jegybank. Több áruhitel futamideje egyre hosszabbodik, létezik már 7 éves futamidejű konstrukció is - írták.

Figyelmeztetnek arra is, hogy számos fogyasztási hitelnél egyszeri, például folyósítási vagy rendszeres - így folyószámla-vezetési - költséget írnak elő. Ezek ugyanakkor a thm részének számítanak. A thm-en kívüli teherrel járhat viszont, ha az ügyfél előtörleszteni, módosíttatni szeretné hitelszerződését, ha késedelembe esik, illetve ha a hitel igénybevételéhez elő nem írt kapcsolódó szolgáltatásokat, például biztosítást vesz igénybe.

Magyarországon mintegy 40 pénzügyi intézmény kínál rövidebb futamidejű, kis összegű fogyasztási hitelt, a kölcsönök harmadát nem bankok, takarékszövetkezetek, hanem pénzügyi vállalkozások nyújtják. Hitelfelvétel előtt érdemes az MNB piaci szereplőket felsoroló honlapján, ügyfélszolgálatán vagy a pénzügyi navigátor tanácsadó irodahálózat vidéki kirendeltségein és kihelyezett tanácsadásain tájékozódni arról, hogy engedéllyel rendelkező piaci szereplő kínálja-e a hitelt - tanácsolja az MNB.

 

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr4814442744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása