A MI KOLLÉGÁINK KORÁN HALNAK MEG, nem úgy mint a benzinkártyás, közpénzen élő politikus urak!
2018. december 08. írta: Cseri Pali

A MI KOLLÉGÁINK KORÁN HALNAK MEG, nem úgy mint a benzinkártyás, közpénzen élő politikus urak!

tuntetes_10ezer.jpg

Legalább 10 ezren voltak a mai rabszolgatörvény ellenes tüntetésen. Összefoglaljuk a Mérce tudósításából azt, amit a különböző érdekképviseleti szervezetek és a dolgozók megfogalmaztak a demonstráción.

A rabszolgatörvénynek nemcsak a tartalmi elemi verték ki a biztosítékot az érintetteknél, hanem azt az utat is óriási felháborodások övezték, amelynek a végén jelen állás szerint szerdán parlamenti szavazásra bocsátják majd a javaslatot. Az érdeképpviseletek már a javaslat benyújtásakor is az egyeztetést hiányolták a kormánypárt részéről, ez a helyzet pedig csak fokozódott a későbbi viták és tárgyalások során.

Kordás  László elmondta a munkavállalók 83%-a nem kér a rabszolgatörvényből.

Úgy véli, a béreket kellene emelni, nem a túlórákat: a kormány által emlegetett „önkéntes túlmunka” egy kamu.

A túlnyomás miatt megbetegszenek az emberek, a három napon túli táppénzek száma már most növekszik, már most érezhető, hogy túlhajtják magukat a munkavállalók, az egészségügyi állapotuk még tovább romolhat, ha 6 napos munkahétre kényszerítik őket.

László Zoltán, a VASAS alelnöke a veszprémi figyelmeztető útlezárásról beszélt

Elmondta, az akció nagyon is észrevehetővé tette a problémát, és sok szimpátiát, sőt szaloncukrot is kaptak a közlekedőktől. Kihangsúlyozta, hogy a kormányzat és a munkáltatók ismét a dolgozók feje fölött akarják eldönteni a sorsukat a rabszolgatörvénnyel.

A 400 óra éves túlmunkakeret közel 50 nap, és szinte minden hétvége bele is eshet – mondta László. A VASASnak szerinte jelenleg is igen sok munkaügyi pere folyik a túlóraelszámolás miatt, „képzeljük el, hogy az új hároméves elszámolási kerettel mennyi lenne.” A mentődolgozók is tüntettek.

A mentődolgozók másod-harmadállásban is dolgoznak, a túlórák emelésével ezeket a munkákat fogják el elveszíteni, a plusz fitezéssel együtt.

A vonuló tömegben Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezetének egyik titkára foglalta össze miért jött el a tüntetésre.

Úgy fogalmazott, „nem vagyunk egyenlő erőviszonyban” a munkáltatókkal, szerinte „ki kell menni, mint a franciák”. Azoknak, akik nem szakszervezeti tagok, azt üzente: „Ki kell mondani, hogy a magyar emberek el vannak puhulva, mi potyautasoknak hívjuk azokat, akik nem szakszervezeti tagok.”

„Ez egy vadkapitalizmus, nem adnak semmit önszántukból, ki kell állni, mert eltipornak”

A Vasas Szakszervezeti Szövetség tagjai szép számban, és igen hangosan képviseltették magukat. Az egész országból érkeztek a szakszervezettől annak ellenére, hogy jelenleg is sokan túlóráznak.

A szakszervezet egyik képviselője szerint a dolgozók fel vannak háborodva, de most még szolgáltatóként tekintenek a szakszervezetekre. Ezt a képet szeretnék megfordítani, meg szeretnék értetni velük, hogy a munkavállalóknak kell felemelni a hangjukat mind a munkahelyeken, mind az utcán.

Az Audi Hungária Független Szakszervezetének egyik képviselője elmondta, fél éven keresztül minden szombaton dolgoztak ebben az évben, úgy játszanak a munkáltatók a  munkaidőkerettel, hogy már most sincsen hétvégéje az embernek. Ha szerdán megszavazná a Parlament a törvényt, szerinte országos sztrájkba kellene kezdeni. Az Audi készen áll egy általános sztrájkra a gyár szintjén, de ezt mindenképp országos szintre kellene emelni.Kordás László: „Ott leszünk minden gyárkapuban és munkahelyen”

Kordás felhívta a figyelmet arra, hogy ha nem küzdenek most meg a dolgozók jogaikért „rabszolgaként fognak élni.”

Célokként a következőket fogalmazta meg:

 

  • Azonnali hatállyal vonják vissza a rabszolgatörvényt.
  • Minimum kétszámjegyű béremelést 2019 januárjától
  • Adják vissza a kafetéria megszüntetett elemeit.

 

Megismételte, hogy hétfőtől folytatódnak az országos útlezárásokat, a törvényt pedig semmi szín alatt nem engedik alkalmazni.

„Ha kell, gyárról gyárra fogunk megharcolni az igazunkért, ott leszünk minden gyárkapuban és minden munkahelyen ahol be akarják vezetni ezt a förtelmet! Együtt tudjuk elérni hogy ne legyünk rabszolgák a saját hazánkban!”

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke beszéde elején a Liga és Munkástanácsok példájáról beszélt, akik még tegnap este is azt hitték, hogy a kormány a dolgozók érdekében cselekszik majd.

Székely szerint azonban valójában a szakszervezetek nyújtanak igazi védelmet.

„A mi kollégáink korán halnak meg, nem úgy mint a benzinkártyás, közpénzen élő politikus urak!”

Míg máshol heti 28 órás munkaidőben állapodnak meg, itt a 40 óra kerül veszélybe, tudja ezt Kósa és Szatmáry Kristóf is – hangsúlyozta Székely.

„Az itt tüntető Audi-dolgozók gyártják azokat az autókat, amikből nem hajlandók kiszállni a képviselők, akiket nem érdekelnek a családok az általuk meghirdetett családok évében” – mondta az érdekképviseleti vezető A fideszes képviselők szerinte biodíszletnek használják a magyar konföderációs vezetőket, miközben a tüntetés idejére lezárják a Kossuth teret.

Beszéde végén Székely Tamás felszólította a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a törvényjavaslatot. Hozzátette, szerinte is fontos  a diákok és munkások együttműködése.

Vidéken már pénteken megkezdődtek a demonstrációk

A Vasas Szakszervezeti Szövetség egy nappal a szombati tüntetés előtt, pénteken délután félpályás útlezárást tartott Veszprémben, az eseményről a Mérce helyszíni tudósítását ide kattintva olvashatjátok, illetve a cikkben visszanézhetitek élő videós közvetítésünket is.

A mai napon sem csak a fővárosban tiltakoztak a dolgozókat kizsegerlő törvénymódosítás ellen, Debrecenben is demonstrációt tartottak.

A jövő hét folyamán pedig – amennyien a kormány nem hátrál meg – Pécsen, Győrben is félpályás útlezárások várhatók.

A teljes beszámolót ide kattintva érheti el.

 

Fotó:Mérce

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6714461826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása