VESZÉLYES-E A  CITRUSOK HÉJA? Olvasd el, mielőtt belereszelnéd a sütibe, bedobnád a teába
2019. január 10. írta: BoldogÉ

VESZÉLYES-E A  CITRUSOK HÉJA? Olvasd el, mielőtt belereszelnéd a sütibe, bedobnád a teába

citrom-wikipedia.jpg

Ha C-vitamin kell, akkor jöhet a citrom, a narancs. A déligyümölcsökkel azonban az a helyzet, hogy bármilyen egészségesek, héjukból egészségre káros vegyi anyagok is a szervezetünkbe kerülhetnek.

Mennyire kell komolyan vennünk, hogy a citrusok héja veszélyes? És mit csináljunk, ha csomagolás és címkék híján nem tudunk semmit a megvásárolt gyümölcs héjáról? Tényleg felejtsük el a teába dobott citromkarikát? Mossunk kezet citromfacsarás után?

A déligyümölcsök hosszú utat tesznek meg, míg elérnek a fogyasztóhoz, így fokozottan ki vannak téve a penészgombák támadásának. Ezért bevett módszer, hogy szüretelés után különböző gombaölőszereket tartalmazó viasszal kezelik a felületüket. Innen tehát az általunk ismert narancsok és a mandarinok csillogó fénye. A Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héja biztosan viaszolt.

A Tudatosvásárló cikk körbejárja, milyen egészségügyi következményekkel kell számolnunk, ha ezeket a gyümölcsöket - különös tekintettel a leginkább érintett héjat - fogyasztjuk. Mit tehetünk az ártalmak kiküszöbölése, illetve csökkentése érdekében?

A NÉBIH 2018 decemberében vizsgálta 10 különböző, hálós kiszerelésű déligyümölcs növényvédőszer-tartalmát, C-vitamin tartalmát, valamint ellenőrizték a jelölést is. A vizsgált citromokból 6 volt kezelt, 3 kezeletlen és 1 ökológiai gazdálkodásból származott - ezek mind 7 nagyobb üzletlánc gyümölcsosztályáról érkeztek. A vizsgált termékek között 8 spanyol, 1 török és 1 olasz származású déligyümölcs volt.

A laboratóriumban több mint 300 növényvédőszerre vizsgálták a hivatal szakemberei a citrusokat. Az eredmények alapján egy citrom bizonyult problémásnak, amelyet a címkéjén kezeletlennek tüntettek fel, a laboratórium azonban kismértékű növényvédőszer-maradékot mutatott ki a termékben, bár a határérték alatti mennyiségben.

A citromok C-vitamin tartalmát is megmérték: a legkisebb érték 38,1 mg/100g, míg a legmagasabb 52,0 mg/100g volt, ami azt jelenti, egy citrom fogyasztásával szinte fedezhető az ajánlott napi C-vitaminbevitel fele.

Fontos tudni azonban, hogy a megállapított egészségügyi határérték alatti mennyiség fogyasztása hosszú távon okozhat problémákat, illetve hogy - ahogy már fent leírtuk - a szervezetbe kerülve a különböző vegyszerek hatása megsokszorozódhat.

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr4414554950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.