KOMOLY GONDOK FENYEGETNEK: Óvatosan a jegyvásárlással, több légitársaság is a bedőlés ellen harcol
2019. január 11. írta: Cseri Pali

KOMOLY GONDOK FENYEGETNEK: Óvatosan a jegyvásárlással, több légitársaság is a bedőlés ellen harcol

repulo2.jpg

Tavaly hat európai légitársaság ment csődbe, és bár nem volt köztük olyan fajsúlyos szereplő, mint a 2017 őszén leállt Air Berlin, ez nem jelenti azt, hogy fenntartás nélkül vehetnénk jegyet bármely cégnél.

A Budapestről Rómába repülő Alitalia például már másfél éve csődvédelem alatt működik, és egyelőre nem körvonalazódik megnyugtató megoldás a problémáira. A magyar főváros és London Southend között közlekedő Flybe kétségbeesetten keres egy befektetőt, amely megmenti a bedőléstől. A súlyosan eladósodott Norwegiannal kapcsolatban időről időre felvásárlási hírek kapnak szárnyra, míg másoknál, például a Finnairnél a zuhanó részvényárfolyam utal az üzleti problémákra.

A magyar utazók számára kevésbé jelentős fejlemény, de Izland mindkét légitársasága is súlyos gondokkal küzd a Bloomberg cikke szerint. Korábban szó volt arról, hogy összeolvad a nemzeti légitársaság, az Icelandair és a Wow Air, de ezek a tárgyalások megszakadtak. Most úgy tűnik, hogy az Indigo Partners amerikai befektetési alap – a Wizz Air legnagyobb tulajdonosa – részesedést vásárolhat a Wow-ban. Ennek azonban nagy ára lehet, a flotta felétől búcsút kell venni, és el kell bocsátani több száz dolgozót.

A Wow alapítója egyébként részben a nagy fapadosok – Ryanair, EasyJet, Wizz Air – agresszív árképzését okolta a nehézségekért, részben pedig azt, hogy sokkal több szereplő verseng a piacon, mint Észak-Amerikában. A szereplők számának csökkenését egyébként sokan várják az európai légi közlekedésben, erről Váradi József Wizz Air-vezérigazgató is beszélt a G7-nek. Az más kérdés, hogy ezt egyetlen vezető sem a saját légitársaságának csődjén vagy felvásárlásán keresztül képzeli el.

Az utasok szempontjából ezzel szemben az a jó, ha minél inkább fennmarad a sokszereplős verseny, mert ez garantálhatja a kedvező árakat és a célpontok változatos kínálatát. Legfeljebb érdemes végiggondolni, hogy egy-egy légitársaság esetében nem túl kockázatos-e a jegyvásárlás. Vagy éppen olyan szállást foglalni, amelyet az utolsó pillanatban is le lehet mondani anyagi veszteség nélkül.

Az év eleje egyébként azért kritikus az európai légitársaságok számára, mert ekkor repülnek a legkevesebben, a cégek pedig örülnek, ha nem égetik el a tavasztól őszig megtermelt nyereséget. Azaz ilyenkor a legnagyobb a veszélye annak, hogy egyszerűen elfogy a pénzük, és nem tudnak többé felszállni. A Malév például 2012. február elején dőlt be.

(g7)

 

A fotó illusztráció

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2814555848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása