BRUTÁLIS TERMÉS VÁR AZ ÉRDI ALMA IMÁDÓKRA! Ki fogja ennyit megenni?
2019. január 26. írta: BoldogÉ

BRUTÁLIS TERMÉS VÁR AZ ÉRDI ALMA IMÁDÓKRA! Ki fogja ennyit megenni?

alma_alma.jpg

Csordulásig megteltek a hazai – de az európai alma-tárolók is!

Az almatermelésünk, mint a legnagyobb gyümölcsfajunk nagyon sok problémával szembesült 2018-ban. Egy lengyel szervezet vezetője nyilatkozta, hogy náluk és egész Európában minden gyümölcsfajnak ideális környezeti viszonyok voltak és óriási kötődést eredményezett.

Magyarországon 2018-ban az almafajták íz- és zamatanyagai is nagyon kedvezően alakultak, főként azért, mert sokan nem tudták leszedni időben a termést. A késői betakarítás a vontatott feldolgozásnak és tárolásnak köszönhető. Az ültetvények gyenge állapota és az alacsony technológiai színvonal is hozzájárult a problémákhoz.

A termésbecslésben előzetesen 720-740 ezer tonnás termést prognosztizáltunk. Ebben nagy volt a bizonytalanság, mert a be nem takarított termést és a napi 1 mm-es gyarapodást nem tudjuk előre beszámítani. Aztán eljött az idő a korrekcióra, mert láthatóvá váltak a feldolgozott mennyiségek és a betárolt áru mennyisége is. (Az idén viszont a fa alatt maradt, be nem takarított terméssel is számolnunk kell, ami egyes becslések szerint akár a 100 ezer tonnát is elérhette.)

Az étkezési alma esetén úgy látszik, hogy a 2014-esnél nagyobb termés volt. Ezt jól szemlélteti, hogy az elmúlt évek folyamatos göngyöleg- és tárolásikapacitás-fejlesztése ellenére sem tudtak elég tárolási kapacitást biztosítani a termelők. Már a tárolók folyosóin is almát helyeztek el. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a Gála almák értékesítése is megrekedt, ezért még azok is sokáig foglalták a kapacitást. 2018 november első feléig 55-60 Ft/kg volt a termelői ár, de nem igazán volt rá kereslet. Ezt követően kisebb mértékű érdeklődést tapasztaltunk, ami a 200 ezer tonna fölötti étkezésialma-készletek csökkenését eredményezte. A jelenlegi becslések mintegy 130-140 ezer tonnás készletekről szólnak. Sajnos a termés rosszabbul tárolható, talán a Jonagold és a Golden megfelelő kezeléssel kicsit jobban tárolható lesz. De általában minden alma túlérett egy kicsit, ezért inkább egy értékmentés folyt, mint tudatos tárolás. Az általános munkaerőhiány mellett a betakarítási szezonban a legnagyobb probléma a göngyöleghiány volt, egyszerűen nem volt mibe leszedni a termést.

Megállapítható, hogy a léalma ára befolyásolja az étkezési alma árát is. A közgazdasági elméletek sajnos javarészt nem igazak a hazai gyümölcságazatra. Sajátos termelési és piaci viszonyok jellemzőek, ahol a termelés volatilitása akkora, ami kiszámíthatatlanná teszi a megalapozott tervezést. A termelőknek sajnos csak néhány százaléka próbál korszerű ültetvényekbe beruházni, míg a többség megrekedt évtizedekkel ezelőtti termelési szinten. Az általuk megtermelt hektikus almamennyiség bőtermő években bedönti a piacot, és veszteségeket generál azoknak a termelőknek is, akik beruháztak. Ezek az árualapok szorosan korrelálnak az ipari almáéval, ezért van összefüggés az ipari és étkezési alma ára között.

Jellemzően azok, akik áruházláncokba tudnak beszállítani, legfeljebb 10 százalékkal alacsonyabb árakon értékesítenek, így egyelőre nem érzékelhető egy nagyobb összeomlás. Ez a beszállítási lehetőség viszont csak néhány cég privilégiuma. A beszállított ár jelenleg 130-150 Ft/kg körüli, de ez az osztályozott, I. osztályú csomagolt árura vonatkozik. Akcióban vegyes minőségű alma 169 Ft/kg-ért van kirakva a polcra, míg az első osztályú akár 320 Ft/kg is lehet. A „Szedd magad” akciókban 26-100 Ft/kg-ért lehetett almához jutni, jó minőségben, de a háztartások többségének korlátosak a tárolási kapacitásai. Komoly probléma, hogy az áruházláncokba beérkezett áru minősége a pultokon már sokszor igen alacsony, ami visszaveti a fogyasztói keresletet is.

Lengyelországban az ottani rekord almatermés azt eredményezte, hogy több mint kétmillió tonna friss alma van a hűtőházakban. Soha nem volt még ilyen mennyiségű gyümölcs tárolva. Valójában a tényleges szám még ennél is magasabb lehet, mivel a készletellenőrzés időpontja 2018 november 1. volt. Néhány évvel ezelőtt még 2 millió tonna elegendő lett volna az ország teljes almatermésének egy gyenge termésű évben.

A World Apple & Pear Association (WAPA) legfrissebb jelentése szerint a többi európai országban is rendkívül magasak a betárolt készletek a szezon kezdetére: szintén november 1-től számítva összesen 4,24 millió tonna. Ugyanebben az időszakban az előző szezonban az európai készlet mintegy 4,11 millió tonna volt, de Olaszország még nem jelentette be az idei készleteit. Ha Olaszország tavaly novemberi készletét (kb. 1,19 millió tonna) hozzáadnánk, akkor az európai készletre is a történelem legmagasabb értékét kapnánk. Amikor legutóbb (2016-ban) Európában hatalmas almatermés volt, a készletek novemberben mintegy 5,37 millió tonnát tettek ki.

Franciaországban több mint 772 000 tonna gyümölcs áll rendelkezésre (az elmúlt évben ez kevesebb, mint 700 000 tonna volt). Németországban 451 000 tonna (260 000 tonna), Belgiumban 224 000 tonna (52 650 tonna), Spanyolországban 220 000 tonna (230 000 tonna: azon kevesek egyike, ahol kismértékű csökkenés van), Ausztria pedig 123 000 tonna (69 000 tonna).

(via Agroinform)

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6514589576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.