VÉRSZÍVÓ MAGYARORSZÁGI BANKOK:  A Magyar Nemzeti Bank szerint is így húznak le minket
2019. február 09. írta: BoldogÉ

VÉRSZÍVÓ MAGYARORSZÁGI BANKOK:  A Magyar Nemzeti Bank szerint is így húznak le minket

bankfenyegetes-karikatura-alfahir-hu.jpg

A bankolás Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is drága, még forintban kifejezve is jobban fáj nekünk a pénzforgalom, mint egy dán, svéd, vagy éppen francia banki ügyfélnek - állapították meg az MNB elemzői. Az itthoni árazási struktúra igazi hungarikum.

A szerzők által összegyűjtött adatokból jól kiolvasható, hogy a nettó jövedelmekhez viszonyítva minden jövedelmi kategóriában drágábbak a magyarországi bankok, mint a vizsgált 11 másik országban. Úgy is, hogy a pénzügyi tranzakciós illetéktől (PTI) tisztítjuk az adatsorokat.

mennyiabankolas.png

 

Ami igazán megdöbbentő, hogy még úgy is drágább a bankolás magyar ügyfélként a legtöbb országhoz képest, ha a nettó jövedelmeket (minimálbér, átlagfizetés, magas jövedelem) nem vesszük figyelembe. Csupán Portugália, Olaszország és Németország előz meg minket a PTI nélküli, forintban kifejezett rangsorban. A nálunk lényegesen többet kereső, jó eséllyel lényegesen nagyobb pénzforgalmat bonyolító dánok, svédek, franciák és spanyolok is kevesebbet fizetnek a bankoknak. Portugáliában, dániában és Franciaországban az adatok szerint a bankok még a jövedelem szerint sem tesznek különbséget az ügyfelek között.

mennyiabankolas-forintban.png

Az MNB hosszú elemzésében akad pár érdekes megállapítás, a legfontosabb megállapítások véleményünk szerint:

  • A hazai bankok árazási magatartása nem csupán a nemzetközi gyakorlattól tér el, de saját működési költségeik szerkezetével sincs összhangban.
  • Miközben a minimumdíjak egyáltalán nem jellemzők Európában, a magyar bankok kondíciós listáiban nagyon gyakran megjelenik ez a tétel.
  • Azon hazai fogyasztók esetében, akik aktívan használják az elektronikus pénzforgalmi szolgáltatásokat, lényegesen magasabb a változó jellegű banki terhek aránya.
  • A hazai árazási szerkezetben az értékarányos díjak alkalmazása, ami a nagyobb értékű átutalások esetében rendkívül magas, több ezer forintos díjakat okoz. Ez az árazási magatartás magyar sajátosság, a nemzetközi gyakorlatban nem találunk hasonló példát.
  • Különösen a jelenleg döntően készpénzben zajló kisebb összegű személyek közötti fizetések, számlafizetések és kereskedelmi fizetések terén rejlik jelentős potenciál a nyáron induló azonnali fizetési rendszer nyújtotta lehetőségekben. Nem véletlen, hogy egyetlen sikeresen működő külföldi azonnali fizetési rendszerben sem terhelik a lakossági ügyfeleket tranzakcióhoz kapcsolódó közvetlen költségek.

Összegezve mindez azt jelenti, hogy a magyarországi bankok nagyon kilógnak a sorból a meglehetősen áttekinthetetlen, még a tudatosan bankolóknak is kihívást jelentő pénzforgalmi árazási módszereikkel. Mint a szerzők megállapítják, sem a nálunk fejlettebb gazdaságokban, sem a nálunk fejletlenebbekben nem jellemző ez a struktúra. Azon kívül, hogy drága, az új fizetési módozatok előtt is lezárja az utat ez az árazási módszer. Hogy csak egy egyszerű példát említsünk, senki nem szeretne egy 200 forintos csokit 60 forint tranzakciós költséggel kifizetni, ha az azonnali átutalási rendszerre például egy bolti mobilfizetési megoldást építenének.

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr1114617244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása