ÉRDI VASÚTÉPÍTÉS: a fővárosi korrupcióellenes rendőröknél Mészárosék 8 milliárdos ügye
2019. február 14. írta: BoldogÉ

ÉRDI VASÚTÉPÍTÉS: a fővárosi korrupcióellenes rendőröknél Mészárosék 8 milliárdos ügye

erd_also.jpg

Vajon sokba kerül 1,3 kilométer vágány 8,7 milliárd forintért?

Aranyárban épül a vasúti vonalszakasz Érden – legalábbis helyi ellenzéki politikusok szerint. A Legfőbb Ügyészség a budapesti rendőrség korrupcióellenes egységéhez helyezte át az ügyben tett feljelentést, a BRFK viszont hallgat az irat sorsáról - számolt be az Országszerte Átlátszó.

A becsült beruházási értékhez képest a 125 százalékkal magasabb, a 8,7 milliárd forintos ajánlatot tevő konzorcium nyerte meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) által az Érd – Érd Alsó közötti 1,3 kilométeres vágányra és kapcsolódó létesítményekre kiírt közbeszerzést.

A példátlanul magas felárral a VR 3040 konzorcium kapta meg a beruházást tavaly októberben a NIF-től. A konzorcium tagjai a V-Híd Zrt. és az R-Kord Kft., de a pénz egy helyre menne, mert az R-Kord Mészáros Lőrinc közismert vasútépítő cége, szeptember vége óta pedig már a V-Híd is Mészáros érdekeltsége.

A becsült értékhez képest ötmilliárd forintot kitevő felár és a tender körülményei miatt Vágó Gábor, az LMP politikusa feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen ismeretlen tettes ellen.

Az 1,35 kilométeres vágány a 30a számú (Budapest-Székesfehérvár) és a 40a számú (Budapest-Pusztaszabolcs) országos vasúti pályát köti össze.

Az LMP politikusai egyébként egy videót is készítettek a beruházásról, ami szerintük annyira megdrágult, mintha aranyból lennének a készülő vágányok.

Az LMP érdi szervezetének vezetőségi tagja azt mondta az Átlátszónak, hogy nem az infrastrukturális fejlesztésekkel van gondjuk, hanem azzal, hogy ha kiírnak egy bármilyen körbeszerzést, annak az értéke hogyan emelkedhet 125 százalékkal az eljárás befejezésekor?– tette fel a költői kérdést Tetlák Örs. – “Hogyan lehetséges ekkora tévedés a kezdeti, becsült árhoz képest?”

A kérdéses feljelentést a Legfőbb Ügyészség a mai napon a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának küldte meg – közölte a vádhatóság kirendelt sajtószóvivője még január végén az Átlátszó érdeklődésére. Havrán Ákos szóvivő hozzátette, hogy a feljelentéssel kapcsolatban a rendőrség hozza meg az érdemi döntést.

A rendőrséget több napja írásban kérte az Átlátszó nyilatkozattételre, de sem ők, sem a hasonlóképp megkeresett Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nem válaszolt a kérdéseinkre.

Átlátszó/Kis Zoltán (Érd)

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5714627098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása