ROSSZUL SZÁMOLT A KORMÁNY: Rájöttek, Érden is korrigálni kell a nyugdíjakat
2019. február 15. írta: BoldogÉ

ROSSZUL SZÁMOLT A KORMÁNY: Rájöttek, Érden is korrigálni kell a nyugdíjakat

nyugger_5.jpg

Óvatosan elkezdték kommunikálni, hogy nagyobb lehet az infláció, mint tervezték.Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára nyilatkozott tegnap a Reuters hírügynökségnek. A tárca illetékese egyebek mellett azt mondta, hogy 2019-ben 3 százalék alatt lesz az infláció, szemben a tavalyi mintegy 2,7 százalékkal.Ami azt jelenti, hogy a kormány szerint a tavalyi szintet meghaladja idén az infláció mértéke, különben nem lett volna szükség a különbségtételre. Mindez annyiban érdekes, hogy a nyugdíjakat pont 2,7 százalékkal emelte a kormány idén, merthogy az inflációt is ennyire várták ebben az évben, amikor tavaly összrakták a 2019-es büdzsét. (Megjegyezzük, hogy a Központi Statisztikai Hivatal egyébként 2018-ra éves szinten 2,8 százalékos inflációs adatot közölt, és nem 2,7 százalékról szólt a jelentése.)

Lapunk az ősz folyamán többször felvetette,  hogy a kormány alulbecsülheti a 2019-es inflációt, márpedig ebben az esetben a tervezett inflációhoz igazított nyugdíjemelés is elmaradna a tényleges árváltozástól. Vagyis a nyugdíjak kompenzációjára lenne szükség.

Erre egyébként a Magyar Nemzeti Bank negyedévente közölt inflációs jelentései is figyelmeztettek tavaly. A jegybank jó ideig 3,1 százalékos inflációt jelzett 2019-re, és csak a legutolsó, decemberi jelentésében korrigált 2,9 százalékra. Csakhogy az azóta megjelent inflációs adat azt jelzi, hogy árnyomás alakult ki a gazdaságban. Főleg az ennek jelzésére leginkább alkalmas maginfláció miatt van bizonytalanság. Ez a mutató januárban 3,2 százalék volt, és a jegybank felől idén már jelezték, hogy a folyamatok abba az irányba tartanak, hogy az infláció akár már rövid távon is az MNB által tolerálható 3 százalékos szint (ami megfelel a nemzeti bank inflációs céljának) fölé emelkedik. Ebben az esetben pedig felül kellene vizsgálni az alacsony kamatra alapuló monetáris politikát.

Ezúttal a kormány felől érkezett egy óvatos jelzés arra vonatkozóan, hogy az árak valóban meghaladhatják az erre az évre gondoltat. A nyugdíjasok szempontjából ez nem érdektelen, mert a járandóságuk kiigazítására leghamarabb novemberben kerülhet sor. Márpedig ha még gyorsabb lenne az infláció emelkedése a következő hónapokban, akkor egyre nagyobb hátrányba kerülnének, amit csak részben tudna kompenzálni az év végi kiegészítés.

(mfor)

 

A fotó illusztráció

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5914628898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása