ZSENIÁLIS! ÉRDEN IS HASZNÁLJUK, KÖNYÖRGÖM: Itt a cigicsikk-tégla
2019. február 16. írta: Cseri Pali

ZSENIÁLIS! ÉRDEN IS HASZNÁLJUK, KÖNYÖRGÖM: Itt a cigicsikk-tégla

cigicsikk-ujrahasznositas-tegla.jpg

A cigicsikk-újrahasznosítás sokaknak okoz fejtörést. A sokszor a legegyszerűbb megoldások lehetnek talán a legjobbak. Íme egy mind közül.A kutatók 2016-ban már találtak egy megoldás a csikkek újrahasznosítására, téglákat készítettek a filterekből. A csikkek nem a téglák egészét teszik ki, hanem csak a belsejükben vannak, így nem veszélyesek az emberi egészségre sem. Ráadásul nem csak a szemétproblémát oldja meg az újfajta tégla, de energiát is megspórol nekünk.

A tudósok számításai szerint ha a világ összes téglagyártásának mindössze 2,5 százalékába 1 százaléknyi arányban cigarettacsikket építenénk be, teljesen ellensúlyozhatnánk a globális cigarettagyártás káros hatásait.

A filterek ráadásul biológiailag nehezen bomlanak le, a folyamat több évbe telik, illetve nehézfémek, például arzén, króm, nikkel és kadmium oldódhat ki belőlük, ami így a talajba és a természetes vizekbe jut.

Az RMIT Egyetem Dr. Abbas Mohajerani által vezetett kutatócsoportja viszont megtalálta a megoldást. Az általuk fejlesztett téglák mindössze 1 százalékban tartalmaznak cigicsikket, mégis csökkentik a tégla gyártási költségeit, illetve megmentik a környezetet is.

Mohajerani a találmánnyal kapcsolatban elmondta, hogy már évek óta álmodozott egy fenntartható és praktikus technológiáról, ami megoldja a cigarettacsikk-szennyezés problémáját.

„Nagyjából 6 trillió szál cigarettát gyártanak évente, ami 1,2 millió tonnányi csikk létrejöttéhez vezet. Ezek a számok 2025-re várhatóan 50 százalékkal emelkedni

„Ez a kutatás bemutatta, hogy ha a világ éves téglagyártásának mindössze 2,5 százalékába kerülnek 1 százaléknyi cigarettacsikk, akkor teljes mértékben ellensúlyozni lehetne a globális cigarettagyártást” – mondta Mohajerani.

De még egy másik pozitív hozadéka is lenne az ilyen tégláknak. A professzor csapata ugyanis rájött, hogy a csikkek hozzáadásával a téglák kiégetéséhez 58 százalékkal kevesebb energiára van szükség.

A csikktartalmú, égetett agyag téglák ráadásul könnyebbek és jobban is szigetelnek, mint a hagyományos építőanyagok, így a házak fűtési és hűtési költségeit is csökkenteni tudják.

Fontos megjegyezni, hogy a „csikkes” téglák a hagyományos téglákhoz hasonló tulajdonságokkal bírnak.

A gyártás során, az égetési szakaszban a nehézfémek és más szennyező anyagok csapdába esnek és rögzítődnek a téglákban, ezzel is csökkentve a kioldódás okozta problémát.

Mohajerani elmondta: „A csikkek téglába való beépítése hatékonyan oldhatja meg a globális szemétproblémát, mivel az újrahasznosított cigarettacsikkek a téglákba építhetők anélkül, hogy félni kellene a szennyező anyagok kioldódásától.”

„Az előállításuk is annál kevésbé energiaigényes, minél több csikket beépítünk, így az energiára fordított költségek is csökkenthetők” – fejtegette az előnyöket a tudós.

(hulladékvadász)

 

Fotó: hulladékvadász

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9214630970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.