ÉRDEN IS NAGYON FIGYELJEN: Ha nem tölti ki ezt a nyilatkozatot, pénzt fog elbukni
2019. március 04. írta: Cseri Pali

ÉRDEN IS NAGYON FIGYELJEN: Ha nem tölti ki ezt a nyilatkozatot, pénzt fog elbukni

allamkincstar.jpg

Előbb nyilatkozni kell a kincstárban, hogy mentesüljünk a pénzügyi tranzakciós illeték megfizetése alól.

A sajtóban körbement a hír, hogy januártól nem kell pénzügyi tranzakciós illetéket fizetni a Magyar Államkincstár ügyfeleinek, amikor a kincstárban vezetett számla és a bankszámla között indít átutalást. Csakhogy arról nem nagyon esett eddig szó, hogy ennek érdekében egy nyilatkozatot kell kitölteniük az ügyfeleknek, máskülönben megmarad a fizetési kötelezettség.A hatályos szabályozás értelmében összeghatártól függetlenül mentesül a pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettség alól a természetes személyek kincstárnál vezetett, állampapír forgalmazás érdekében igénybe vett ügyfélszámlája és más számlavezetőnél vezetett, saját névre szóló fizetési számlája között lebonyolított átutalás. (Más esetekben a 20 ezer forint alatti műveletek mentesülnek a 0,3 százalékos, de maximum 6000 forintos illetékfizetés alól.)

Ez jól hangzik, de csak akkor érvényesítheti a kincstár ügyfele a mentességet, ha előbb kitölt egy nyilatkozatot. Ezt a kincstárban személyesen is megteheti, illetve az elektronikus felületeken - webkincstár, mobilkincstár - is elvégezhető a művelet. A webkincstár felületén a beállítások menüpont alatt a bankszámlaszámok menüpontot kell kiválasztani. Ha még nem adtunk meg számlaszámot, akkor az "új számlaszámra" kell kattintani, ha már megadtunk, akkor a "módosítás" parancsra. Az erre felugró ablakban kell kitölteni a mezőket - ha szükség van rá-, de a nyilatkozat akkor lesz érvényes, ha kipipáljuk az adatok alatti nyilatkozatot, mely szerint a számla tulajdonosa kijelenti, hogy "a fenti bankszámlaszám tulajdonosa megegyezik a jelen értékpapír nyilvántartási-számla tulajdonosával".

Amint arra a privatbankar.hu korábban felhívta a figyelmet, a természetes személyeknek az állampapírral kapcsolatos készpénzfelvét esetén továbbra is meg kell fizetniük a fizetési művelet után az illetéket.

A kincstár már több alkalommal is küldött tájékoztatót az illeték szabályozásáról az ügyfeleknek, amely egyrészt törvényi kötelezettsége, másrészt viszont arra is utalhat, hogy egyelőre nem nagyon reagálnak a számlatulajdonosok a nyilatkozattételről szóló felhívásokra. Tudomásunk szerint azonban ezzel kapcsolatos panasszal egyelőre nem keresték meg a kincstár ügyfélszolgálatát, tehát eddig nem okozott fennakadást a nyilatkozattételi kötelezettség a számlaforgalomban.

(mfor)

 

A fotó illusztráció

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8814666841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása