ÉRDEN IS TART  A HASZNÁLT AUTÓ VÁSÁRLÁSTÓL? Itt egy applikáció az átverések ellen
2019. március 26. írta: Cseri Pali

ÉRDEN IS TART A HASZNÁLT AUTÓ VÁSÁRLÁSTÓL? Itt egy applikáció az átverések ellen

autohasznalt_1.jpg

Azt ígéri a SET Group, új, blokklánc alapú alkalmazása segítségével tisztábbá tehető a használtautó-piac, eltűnhetnek az óratekerések, eltitkolt karambolok és más stiklik.Eticar néven indít blokklánc alapú applikációt a SET Group. A tőzsdei cég részvényeinek kereskedését az új projektet bemutató napra felfüggesztették. Az alkalmazás blokklánc alapú, emiatt nem lehet majd benne utólag manipulálni az adatokat.Az Eticarban a felhasználók maguk vezetik majd a saját autóik adatait, de lesznek benne automatikus adatfrissítések is. Mivel így napra pontosan lehet majd ismerni az autók élettörténetét, hogy mikor milyen sérülések voltak a járművön, mivel került szervizbe. A SET szerint drágábban el lehet majd adni őket, mintha nem lennének ilyen részletes adatok.

Az autók élettörténetét jelenleg maximum néhány nyilvános adatbázisból - például a Belügyminisztériumból - lehet lekérdezni. Emellett, ha a tulajdonos rendszeresen vitte szervizbe a kocsit, akkor meg lehet a szervizkönyve is, ez sem szolgál azonban olyan részletes adatmennyiséggel, mint az applikáció fog - ígérte Orbók Ádám, a SET stratégiai igazgatója.

Az applikációt az autótulajdonos telefonjára lehet letölteni, az olyan eseményeket viszont, ha megsérült az autó, szintén a tulajdonos tölti fel. Persze megteheti azt is, hogy nem teszi meg, vagyis az adatok hitelességét illetően sok múlik majd a felhasználó becsületességén. A SET vezetői szerint viszont érdemes etikusan használni az alkalmazást, hiszen az adatok alapján kiszűrhető majd, ha például a gépkocsit huzamosabb ideig nem használták, mert szervizben járt.

Az applikáció, amelyet egyelőre béta üzemmódban tesztelnek majd - havonta körülbelül két órányi belvárosi parkolás díjába fog kerülni. Ezért cserébe viszont a cég azt ígéri, az autó eladása során akár több százezer forinttal kaphat majd többet a tulajdonos, mintha egy olyan autót akarna eladni, amelynek a múltjáról nincs ugyanilyen részletes adatsor.

(napi)

 

A fotó illusztráció

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6714717777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása