BETILTJÁK, ÉRDEN IS KERESSEN MÁS MEGOLDÁST! Fülcica, eldobható tányér, műanyag szívószál, viszlát
2019. március 30. írta: BoldogÉ

BETILTJÁK, ÉRDEN IS KERESSEN MÁS MEGOLDÁST! Fülcica, eldobható tányér, műanyag szívószál, viszlát

szemet.jpg

Hamarosan, 2021- től betiltja az EU az egyszer használatos műanyag tányérokat, evőeszközöket, szívószálakat és fülpiszkálókat.

A most elfogadott korlátozások az összes tengeri szemét 70 százalékát kitevő műanyag hulladékot érintik. Ezek a lassan bomló műanyagok a tengeri élőlényeken keresztül az emberi élelmiszerláncban is megjelentek.

Az elfogadott jogszabálytervezet szerint 2029-re a műanyag flakonok 90 százalékát is össze kell gyűjteni, és a műanyag palackoknak egyre nagyobb mértékben újrahasznosított anyagból kell állniuk.

A döntést 560 szavazattal, 35 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett fogadta el az uniós parlament. A magyar kormánypárti képviselők tartózkodtak, az ellenzékiek támogatták a javaslatot.

Így 2021-től az alábbi műanyag termékek lesznek betiltva:

egyszer használatos evőeszközök (villák, kések, kanalak és pálcikák),

egyszer használatos tányérok,

szívószálak,

fülpiszkálók,

léggömbök pálcikái, és

oxidatív úton lebomló műanyagok, ételtartók és expandált polisztirolból készült poharak.

A jogszabály emellett többek között a dohánygyártók esetében megerősíti a „szennyező fizet" elvet: bevezeti ugyanis a gyártók kiterjesztett felelősségét. Hasonló rendszer lép életbe a halászfelszerelések terén is, ahol ezentúl a gyártók (nem pedig a halászok) tartoznak felelősséggel a tengeren elvesztett halászhálók begyűjtésének költségeiért.

Kötelezővé teszik a csomagoláson feltüntetett figyelmeztetést, amely szerint a műanyag füstszűrős cigaretta eldobása káros a környezetre. Ugyanez vonatkozik a műanyag poharakra, a nedves törlőkendőkre, és az intimbetétekre.

A jogszabály 22 milliárd euróval csökkenti a környezetnek okozott kár összegét - ennyibe kerül 2030-ig a műanyag szemét Európában.

Az uniós jogszabály most kapta meg a végleges jóváhagyást az Európai Parlamenttől. A műanyagok elleni fellépés egyébként egy viszonylag sikeresnek és népszerűnek mondható környezetpolitikai ügy világszerte, a műanyag zacskók használatát egyre több országban adóztatják keményen vagy tiltják be teljesen, Magyarországon is erre készül a kormány. A jövőt a bioműanyagok jelenthetik, de ezekkel kapcsolatban egyelőre sok a buktató.

(via greenfo)

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7014727571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása