BEJELENTETTÜK, FÜLÖN CSÍPTÉK A BÁNYATAVAT SZENNYEZŐ ÉRDI CÉGET! Folyik a vizsgálat ellenük
2019. április 06. írta: Cseri Pali

BEJELENTETTÜK, FÜLÖN CSÍPTÉK A BÁNYATAVAT SZENNYEZŐ ÉRDI CÉGET! Folyik a vizsgálat ellenük

gyoriszemet2.jpg

Egy érdi cég az érintettje annak a hulladéklerakással kapcsolatos ügynek, amelyre portálunk hívta fel a figyelmet.

Ha valaki a győri megkerülő szakaszon autózik Mosonmagyaróvár irányába, akkor a soproni leágazás előtt jobbra pillantva furcsa dolgot láthat.

Egy jelentős területen hulladék halmok sorakoznak egymás mellett. És ez még nem is volna annyira fura. De a tekintet hamar rátalál arra az egykori kavicsbányára, amelyet ezzel a depózott hulladékkal igyekszik feltölteni a telep kezelője.

A másik, ennél is súlyosabb probléma az, hogy a kavicsbányató vize nem más, mint talajvíz. Tehát a vízbe öntött sok ezer tonna hulladék közvetlenül szennyezi a talajvizet.

Folytattunk egy kis nyomozást, és kiderítettük a területen hulladékgazdálkodási engedély alapján, a Werger Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (székhely: 2030 Érd, Zrínyi Miklós u. 49. adószám: 12007767-2-13) végzi tevékenységét. Az engedélye a cégnek hulladék előkezelésére és hasznosítására szól.

Azt egy mezei halandó is megállapíthatta, hogy a bányató feltöltése hulladékkal sem az előkezelés, sem a hasznosítás fogalmába nem fér bele.

Következő lépésként megkerestük az ellenőrzésre hivatott hatóságot, akiknek bejelentés gyanánt elküldtük a cikkünket, amire meg is érkezett rá a válasz.

A Győri Járási Hivatal illetékes osztályának képviselője leírta, hogy eljárást kezdeményeztek az érdi céggel szemben. Levelükben megírták, hogy helyszíni ellenőrzéssel megállapították, hogy a gazdálkodó szervezet nem a részére kiadott hulladékgazálkodási engedélyben foglaltak szerint végezte a munkáját.

Ami legalább ennyire fontos, hogy a felszín alatt vizek szennyezettségének kivizsgálására ugyan nem ők az illetékesek, de eljárás indult abban is, amelyet a megyei Katasztrófavédelem fog lefolytatni.

Tehát úgy néz ki, hivatalosan is megerősítették nekünk, hogy a cég nem a törvényeknek megfelelően járt el.

Nagyon jó, hogy történt valami előrelépés az ügyben, a neheze persze hátra van, ugyanis nagy kérdés, mit tudnak a lerakott hulladékkal kezdeni?

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5514743023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dali777 2019.04.07. 16:43:43

Győrben kapták el őket. Érden az ÉTH "intelligens lomszállításban" a roma önkormányzatiaknak szervezi ki újrahaszbnosításra a szemetet. Így is néz ki a város.
süti beállítások módosítása