MIT TEGYÜNK, HA KERÉKPÁROS BALESET ÉR MINKET ÉRDEN ÉS KÖRNYÉKÉN? Részletes összefoglaló
2019. április 06. írta: Cseri Pali

MIT TEGYÜNK, HA KERÉKPÁROS BALESET ÉR MINKET ÉRDEN ÉS KÖRNYÉKÉN? Részletes összefoglaló

balesetkerekpar.jpg

Ha egy kerékpáros közlekedési balesetet szenved, az esetek nagy százalékában személysérülés történik. Itt és most azokat az eseteket tárgyaljuk részletesebben, ahol más volt a baleset okozója és elsősorban személysérülés történt!

Bekövetkezett a baj, közlekedési balesetet szenvedtünk biciklizés közben. Mit tegyünk először? Ez sok mindentől függ! A legfontosabb, hogy ha rendőri intézkedésre kerül sor, akkor semmiképpen ne változtassuk meg a helyszínt! Ne toljuk be a biciklinket a szomszédos árnyékos utcába, ne álljunk be a közeli parkolóba, a helyszínt tilos megváltoztatni! Dokumentáljunk! Ma már mindenki rendelkezik okostelefonnal, amíg várunk a rendőri intézkedésre, addig fényképezzük le magunknak nyugodtan a részes járműveket, a keletkezett sérüléseket, az okozott károkat.

Ha csak úgy magunktól elestünk (ezt hívják magános balesetnek), és komolyabb sérülésünk keletkezett (nem tudunk lábra állni, valamelyik testrészünk furcsa szögben áll és/vagy nem tudjuk mozgatni, erősen megütöttük a fejünket és szédülünk, kettős látásunk van stb.), akkor hívjuk a 112 egységes európai segélyhívó számot. Fontos, és nem lehet elégszer elmondani: kerékpározáskor minden esetben viseljünk bukósisakot, hogy megóvjuk magunkat a komolyabb fejsérülésektől! Bukósisakban ha esel és beütöd a fejed (szvsz. koppan a sisakod a földön), az kuka. Ha nincs rajta sérülés, akkor is. Ha nem egyértelmű a felelősség kérdése, rendőri intézkedést kell kérni a 112-es segélyhívó számon, az eljárás során majd megállapításra kerül, hogy ki okozta a balesetet.

Ha egy másik fél volt a baleset okozója, de úgy látod, hogy senki nem sérült meg, viszont anyagi károd keletkezett, javasolt rendőrt hívni. Ez esetben szintén hívd a 112-t. Ne próbáld semmiképpen a helyszínen rendezni a károd zsebbe, mert ha utólag derül ki bármilyen további költséged, akkor azt bukhatod. A kék-sárga baleseti bejelentő kb. semmire nem jó, az alapján csak akkor fizet a biztosító, ha az okozó az ő kérdésükre is elismeri a felelősségét. Lehet, hogy a helyszínen elismeri és ráírja a papírra, de utána azt mondja, hogy nem ő volt. Ha pedig rá sem írja, csak felrajzoljátok a történteket, az általában veszett fejsze nyele. Ha kértél rendőri intézkedést, akkor a biztosító sem fog a felelősség kérdésében kötekedni veled. Az okozóval szemben pedig akár szabálysértési eljárás is indulhat.

Ha valaki megsérült, akkor mindenképpen hívjatok rendőrt és mentőt. Nem kell különböző helyekre telefonálni, pont erre találták ki a 112-es segélyhívó számot. Ha olyan állapotban vagy, telefonálj te, mert már hallottam olyan történetet is, hogy az okozó azt állította, hogy ő kihívta a rendőröket, közben pedig nem is. Figyeljetek arra, hogy a baleset után a szervezetben még dolgozik az adrenalin, tehát előfordulhat, hogy rögtön nem is érzitek egy nagyobb ütés hatását. Mire kiérnek a rendőrök, addigra megérkezhet a fájdalom is, ha esetleg külsérelmi nyom nincs is. Még ilyenkor sem késő mentőt hívni. A sérülések gyógytartamától (8 napon belül vagy azon túl) is függ, hogy szabálysértési vagy büntetőeljárásban bírálják el az esetet..Cserbenhagyás esetén (ez azt jelenti, hogy a balesettel érintett jármű vezetője elhagyja a helyszínt, de csak anyagi kár történt, személyi sérülés nem) vagy segítségnyújtás elmulasztása esetén (ez a bűncselekmény akkor valósul meg, ha valaki elhagyja a helyszínt adatai hátrahagyása és segítségnyújtás nélkül) fontos, hogy igyekezzünk minél több részletet megjegyezni, már amennyire abban a néhány pillanatban telik tőlünk. Ilyenkor célszerű a tanúk adatait elkérni, és mindenféleképpen kérjünk rendőri segítséget a már sokszor említett 112-n.

Ha anyagi kárunk keletkezett vagy sérülést szenvedtünk, kérjük el az okozó kötelező felelősségbiztosítójának nevét és a kötvényszámát. Ha történt rendőri intézkedés, akkor ezt rögzítik, de nem muszáj hivatalos úton kikérni, ha a másik fél együttműködő.

Ezek ismeretében jelenthetjük be a kárigényünket a biztosító felé. Ha indult rendőri eljárás, akkor valószínűleg annak lezárultáig nem fognak fizetni, de az igényünket minél előbb be kell nyújtanunk. Ehhez gondoljuk át és írjuk le tételesen, hogy miben keletkezett kárunk, az adott terméknek mi a gyári száma (ha van), mikor gyártották, mennyi az újkori és jelenlegi értéke, azon milyen sérülés keletkezett. A megrongálódott dolgokról készíthetünk és a biztosítónak küldhetünk fényképfelvételeket.

(shop55)

Fotó: hiros.hu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5414743413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása