NAGYON KEVÉS VÁSÁRLÓ TUDJA ÉRDEN: Így lehet elveszíteni a használtan vett autót
2019. április 06. írta: Cseri Pali

NAGYON KEVÉS VÁSÁRLÓ TUDJA ÉRDEN: Így lehet elveszíteni a használtan vett autót

hasznaltauto-vasarlas.png

Használt autó: egy buktató, amiről a többség nem is tud

Ha használt autót vennél és nem hallottál még a hitelbiztosítéki nyilvántartásról, mindenképp olvasd el ezt a cikket!  Ebből az adatbázisból derül ki, hogy az autót tényleg jogosult-e eladni az, aki árulja.

Létezik a használtautó-vásárlásnak egy igazán veszélyes buktatója, amiről még nemigen írtak és amiről, tapasztalataink szerint, kevesen is tudnak: tisztázni, hogy a használt autót valóban jogosult-e eladni az a személy vagy vállalkozás, amely azt eladásra kínálja. Ebben az esetben az a kérdés, hogy az autót terheli-e biztosítéki célú jog, ideértve a zálogjogot és a lízingjogot.  A portál olvasója, dr. Keserű Imre jogász hívta fel figyelmet, hogy idén év elejétől interneten lekérdezhető a hitelbiztosítéki nyilvántartás, amelynek működtetője a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK). A hitelbiztosítéki nyilvántartás többek között a zálogjogot is rögzíti, például a részletre vett autók esetében, tehát a gépkocsikat terhelő jogokat is (például a tulajdonjog-fenntartást is ide kell feljegyeztetni.

Az adatbázis öt éve bővül a bejegyzésekkel, a 2014. március 15-e óta létrejött összes zálogjogot be kell jegyezni a hitelbiztosítéki nyilvántartásba. A 2018 végéig feltöltött 445 000 tétel mintegy 80 százaléka lízingelt gépjárművekkel kapcsolatos. Ezekkel a tulajdonos úgynevezett tulajdonjog-fenntartással él, tehát az autó használója nem adhatja el ezeket a vagyontárgyakat, legyenek azok gépek, haszonjárművek vagy személyautók.

Abban biztosak lehettek, hogy a kérdéses használt autók bekerülnek az adatbázisba, mivel a vásárló addig nem jut hozzá az érintett vagyontárgyhoz, amíg az ingóság be nem került a nyilvántartásba.

A rendszer innen indulva ingyenesen lekérdezhető, de használata regisztrációhoz kötött! A regisztráció első lépései online elvégezhetők, a megadott e-mail-címre érkező linkre kattintva. A regisztrációt követően a rendszer használatához ún. azonossági nyilatkozatot kell tenni közjegyző előtt. Tehát az adatbázisba a betekintés díjmentes, de a nyilatkozat megtétele magánszemélyeknek 5000 forintba kerül egy közjegyzői irodában. Az azonossági nyilatkozat közjegyző előtti megtételére, ezzel a regisztráció érvényesítésére, a kérelmezőnek 15 munkanapja van a regisztrációs kérelem rögzítésétől számítva. A legközelebbi közjegyzői iroda megtalálást segíti ez a link.

5000 Ft nem pénz ahhoz képes, amekkora a tét! Aki nem néz utána a megvásárolt ingóságnak, ebben az esetben a használt autónak az adatbázisban, attól a bírósági végrehajtó elveheti a kocsit, amelyet elárverezhetnek. Tehát hiába vásárol meg valaki egy autót jóhiszeműen, ha valójában nem az a cég vagy magánszemély a tulajdonosa, akivel megkötik az adásvételi szerződést, a kocsi nem lesz az övé. Érdemes tehát a Magyar Országos Közjegyzői Kamara weboldalán ellenőrizni, hogy az adott használt autóval foglalkozzatok-e egyáltalán vagy sem.

(vezess)

 

A fotó illusztráció

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr1014743187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása