TÚL DRÁGÁN AKARNAK ÖNÖK DOLGOZNI? Ezért a magyar kormány minél több embert akar Ukrajnából és Szerbiából behozni
2019. április 06. írta: Cseri Pali

TÚL DRÁGÁN AKARNAK ÖNÖK DOLGOZNI? Ezért a magyar kormány minél több embert akar Ukrajnából és Szerbiából behozni

ukran.jpg

A Pénzügyminisztérium a napokban frissítette, hogy az Ukrajnából és Szerbiából érkező vendégmunkásoknak mely munkakörökhöz nem kell munkavállalási engedélyt kiváltaniuk.

Kilenc hónap alatt hússzal nőtt azoknak a munkaköröknek a száma, amelyeket a határon túli nem uniós országból érkezők munkavállalási engedély nélkül is betölthetnek Magyarországon, így szerb árufeltöltővel ugyanúgy találkozhatunk, mint ukrán ügyfélszolgálati munkatárssal.Az uniós és a magyar munkaügyi szabályozás szerint az unión kívülről – harmadik országból – érkezők Magyarországon csak előzetes kormányhivatali engedéllyel vállalhatnak munkát. Többek közt emiatt kellett a hard Brexit esetére átmeneti szabályokat alkotni, hiszen az EU-ból kieső, itt dolgozó brit állampolgárok azonnal harmadik országbelinek minősülnének. A hazai szabályozás még egy kivételt azonban tesz a Magyarországgal határos harmadik országokkal, azaz Szerbiával és Ukrajnával: az innen érkezők munkába állását bizonyos szakmáknál nem kötik munkavállalási engedélyhez.

Az elmúlt években a munkaerőhiány számtalan szakmában, munkakörben állandósult,

az alacsony fizetések miatt a foglalkoztatók már nem tudják magyar munkavállalókkal betölteni az állásokat, ilyenkor próbálkoznak a cégek unión kívüli külföldi munkavállalók alkalmazásával.

A Pénzügyminisztérium időről időre felülvizsgálja, hogy a két érintett országból milyen munkakörökben lehet engedély nélkül szerződtetni munkavállalókat – erre a napokban került sor, és a lista tovább bővült. A tavaly nyári lajstromban 99 olyan munkakör szerepelt, amelynél engedély nélkül lehetett szerbiai és ukrán munkavállalókat foglalkoztatni, ma pedig már 119 ilyen munkakört tartalmaz a miniszteri hirdetmény.

Megállapítható, hogy egyrészt magasan kvalifikált munkaerőből, másrészt a legnehezebb fizikai munkára jelentkezőkből a legnagyobb a hiány.

Az előbbiekhez tartoznak a mérnökök, ezért többek között gépész- és építőmérnökök, szoftverfejlesztők és rendszergazdák szerepelnek a listán. A fizikai munkáknál ott található a komplett építőipar, gépszerelők, összeszerelő munkások, autóbusz-, metró- és villamosvezetők jöhetnének szabadon Ukrajnából és Szerbiából.

(vg)

 

A fotó illusztráció

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8014742923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása