ÉRDEN EZEN BUKHATSZ, DE NAGYON HASZNÁLT AUTÓVAL: Ez az, amit mindenképpen tudni kell
2019. május 04. írta: Cseri Pali

ÉRDEN EZEN BUKHATSZ, DE NAGYON HASZNÁLT AUTÓVAL: Ez az, amit mindenképpen tudni kell

hasznalt_auto.jpg

Van, aki hallott már róla valamit, de nem ismeri pontosan a szabályozást. Van, aki magabiztosan állít ostobaságot és van, aki nem is tud arról, hogy használt autóra is létezne garancia.

Használt autók kapcsán a szerződésszegésnek az az esete merül fel, amikor az egyik fél hibásan teljesít, mert teljesítéskor a szolgáltatás nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Az eladó a kellékszavatossági kötelezettség alapján felel a termék azon hibájáért, amely a vásárlás után jelentkezik, de a hiba oka már a vásárláskor is adott volt a termékben, csak ezt a rejtett hibát akkor nem ismerhette fel a vásárló. A kellékszavatossági felelősség akkor is terheli az eladót, ha nem tudott a hibáról és egyáltalán nem akarta megtéveszteni a vevőt.

GARANCIA, JÓTÁLLÁS, SZAVATOSSÁG

Kezdjük azzal, hogy a jótállás megfelelőjeként használatos garancia nem jogi kategória, ezért a cikkben jótállásról és szavatosságról fogtok olvasni. Idézet a Polgári Törvénykönyvből: „Aki a szerződés teljesítéséért jótállást vállal vagy jogszabály alapján jótállásra köteles, a jótállás időtartama alatt a jótállást keletkeztető jognyilatkozatban vagy jogszabályban foglalt feltételek szerint köteles helytállni a hibás teljesítésért. Mentesül a jótállási kötelezettség alól, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett.”

A Fogyasztovedelem.kormany.hu honlapon a következő olvasható: A jótállást nyújtó fél (eladó) a hibátlan teljesítésért olyképpen felel, hogy a jótállás időtartama alatt felmerült minőségi kifogás esetén a felelősség alól csakis akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után, jellemzően a termék fogyasztó által történő nem rendeltetésszerű használata vagy kezelése miatt keletkezett. A jótállásnak két fajtája van:

1 A jogszabályon alapuló, ún. kötelező jótállás

2 A felek megállapodásán alapuló, ún. szerződéses jótállás. Utóbbi esetben nem egy jogszabály kötelezi bizonyos termékek eladása esetén az eladó felet jótállás vállalására, hanem erre önként – jól felfogott piaci érdekből – kerül sor.

A szerződés hibás teljesítésének egyik legfontosabb jogkövetkezménye a kellékszavatosság. Lényegét tekintve a kellékszavatosság helytállási kötelezettség azért, hogy a szolgáltatás a teljesítés időpontjában megfeleljen a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek.

KÉT MAGÁNEMBER KÖZÖTTI ADÁSVÉTEL

Ha magánszemély magánembertől vásárol használt autót, annak szabályozása egyszerűbb. Ebben az esetben egy év a szavatosság. Ellentétben a cégtől magánszemélynek eladott autóval, nem jön létre fogyasztói szerződés, így az adásvételi szerződésben el lehet térni a Ptk. általános szabályaitól és az egyéves szavatosságot akár ki is zárhatják a felek. Például az adásvételi szerződésben kitérve erre.

Magánszemélyek közötti használtautó-adásvételben a hibás teljesítés bizonyítása a vevőt terheli és nincs különbség abban, hogy a vásárlás után mennyi idővel jelentkezik a probléma. Ebben az esetben tehát a korábbi tulaj van kedvezőbb helyzetben, mert a vásárlónak kell bebizonyítania, hogy a későbbi hiba oka már a vásárláskor is megvolt és ő ezt az autó megtekintésekor, kipróbálásakor, a kocsihoz kapott szervizdokumentumok tanulmányozásával nem vehette észre.

KELLÉKSZAVATOSSÁG: KÉT VAGY EGY ÉV

Ha nincs külön megállapodás a szerződéskötéskor, akkor a szavatossági idő fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén használt autókra két év – erősítette meg a Vezessnek dr. Pethő Hajnalka Katalin. “A vállalkozás és magánszemély közötti jogviszonyban a két év szavatossági idő a két év és egy év között bármilyen időre csökkenthető. Ez lehet 13, 16, 18, 20 stb. hónap is, a lényeg, hogy a felek ebben megállapodjanak. Ez történhet úgy is, hogy a kereskedő közli a vevővel a csökkentett idejű szavatosság időtartamát, a vevő pedig a vásárlással tudomásul veszi ezt. Mindenesetre a fogyasztónak már a vásárlást megelőzően is legyen tudomása a szavatosság pontos időtartamáról, ami egy évnél kevesebb semmiképpen sem lehet” – vázolta a helyzetet a Békés Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi szakembere.

Csak akkor lehet a minimális egy évre levinni a szavatossági időt, amennyiben a cég és a magánvásárló külön megállapodik a kétéves szavatossági időnél kevesebben. Újabb idézet a törvényből: ”Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén a fogyasztó kellékszavatossági igénye a teljesítés időpontjától számított két év alatt évül el. Ha a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződés tárgya használt dolog (pl. egy autó), a felek rövidebb elévülési időben is megállapodhatnak; de egy évnél rövidebb elévülési határidő ebben az esetben sem köthető ki érvényesen.”

BIZONYÍTÁSI TEHER: FÉL ÉVIG ELŐNYBEN A VEVŐ

Fogyasztó (magánember) és vállalkozás (autókereskedő) közötti szerződés esetén az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést (eladást) követő hat hónapon belül felismert hiba már a teljesítés (adásvétel) időpontjában megvolt.

Ez azt jelenti, hogy az első hat hónapban az autókereskedőnek kell bizonyítania, hogy a kocsi nem volt hibás az eladás pillanatában, illetve nem volt meg a későbbi hiba oka az eladáskor. Tehát nem a magánvásárlónak kell pl. műszaki szakértőt fogadva azt bizonygatni, hogy rejtett hibás autót sózott rá egy nepper. Kivéve, ha e vélelem a dolog természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen.

Akár szavatosságra, akár jótállásra hivatkozik is a vevő hibás teljesítés esetén, őt az új Ptk. 6:159. § (2) bekezdése rendelkezése alapján négyféle ún. szavatossági jog illeti meg:

1 kijavítás, észszerű határidőn belül 2. kicserélés, 3. árleszállítás. 4. vételár-visszatérítés (elállás a szerződéstől, az autó visszaadása és a pénz visszakapása). Tehát a kellékszavatossággal kapcsolatos, valamint a kötelező jótállás hatálya alá tartozó termék esetén felmerülő minőségi kifogás alkalmával is ugyanez a négyféle jogosultság illeti meg a vevőt.

TÁJÉKOZTATÁS A HIBÁKRÓL: NE CSAK SZÓBAN!

Ha az eladó tájékoztatja a vevőt az autó általa ismert hibáiról, akkor nem kell tartania attól, hogy hibásan teljesít. A vevő által észre nem vett, de az eladó által ismertetett hibák nyilván csökkentik az autó értékét, de jóhiszemű felek között mégis az lehet a célravezető, ha az adásvételi szerződésben szerepeltetik az autó hibáit. A szóbeli ismertetésnek nem marad nyoma, ezért érdemes a mindkét fél által aláírt adásvételi szerződésben kitérni a gondokra. Ismerünk olyan ügyvédet, aki a jól működő, szép állapotban eladott autójáról beírta a szerződésbe, hogy hibás a sebességváltó, a szelepvezérlés és a többi, hogy biztosan ne reklamálhasson nála a vevő, de ez nem igazán életszerű.

AMIRE NEM VONATKOZIK A JÓTÁLLÁS ÉS A SZAVATOSSÁG

Mielőtt valaki azt hiszi, hogy az eladó kellékszavatossági kötelezettsége az örök adu ász és erre hivatkozva egy használt autó mindenféle hibájának javítását átháríthatja az előző tulajdonosra, folytassa az olvasást! A használt autó használtságából fakadó arányos hibákra, elhasználódásokra, alkatrészcserékre ugyanis nem vonatkozik a kellékszavatosság.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

Fotó: vezess.hu

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr4314804094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása