MIÉRT UTÁLJA A KORMÁNY A GIMNAZISTÁKAT? Ráadásul hülyeségeket is beszélnek róluk
2019. május 04. írta: Cseri Pali

MIÉRT UTÁLJA A KORMÁNY A GIMNAZISTÁKAT? Ráadásul hülyeségeket is beszélnek róluk

gimisek.jpg

Ha valaki elfelejtette, munkalapú társadalmat építünk, már az általános iskolások között is.

Tegnap adott ki egy közleményt a kormány, amelyben az április végén kihirdetett középiskolai felvételik eredményére reagáltak. Ahogy fogalmaztak,

“Beérni látszanak a kormány intézkedései: tovább emelkedett a szakképzés népszerűsége a középiskolások körében. 2019-ben 29 ezer fő alatt maradt a gimnáziumba felvettek száma, miközben a szakgimnáziumokban több mint 31 ezer fiatal tanulhat tovább.

A tavalyi adatokhoz képest ismét nőtt a szakgimnáziumi képzésekbe felvételt nyert tanulók száma. Az idei 31 157 fő az összes középfokú intézménybe felvételt nyert diák közel 40 százalékát teszi ki, szemben a hagyományos gimnáziumot választó 36,4 százalékkal.”

Az komoly kérdés, hogy miért kell szembeállítani a gimnáziumba felvett tanulókat a középfokú intézményekbe felvett tanulókkal? Mintha direkt akarnának feszültséget kelteni, illetve elhitetni, az lesz a trend, hogy egyre többen jelentkeznek majd középfokú intézményekbe. Illetve vegyük észre azt a kis lesajnálást is, hogy a gimnázium nem is olyan fontos. Annak idején, nagyjából a ‘80-as évektől szakmát tanulni volt ciki, leszólták a szakmunkástanulókat rendesen, és ez minden kormány alatt így volt, most hogy nagyon nagy szükség lenne rájuk, a gimnazistákra szálltak rá, ideológiai alapon szólnak bele a képzésbe, valamint meghatározzák, hová is illenne mennie a jó magyar gyereknek. Beszélünk itt az átlagról, mert még egy politikusról sem hallottunk, aki szakmunkásképzőbe íratta volna be a gyerekét.

De menjünk tovább a kormány kommunikációjában:

“A magyar gazdaság versenyképességének további fejlődéséhez még több kiválóan képzett szakemberekre van szükség minden ágazatban. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ezért a kamarai, vállalkozói kérésekre építő szakképzési stratégiája megvalósításával újabb lépést tesz a munkaalapú társadalom felé.

Alapvető cél, hogy minden magyar fiatal olyan készségekkel, kompetenciákkal felvértezve kerüljön ki az iskolarendszerből, amelyek megalapozzák a gazdaság által igényelt képzettségek elsajátítását és az egész életen át tartó tanulást. A tervek szerint a 2020-ban induló 5 éves technikumi rendszer bevezetésével még vonzóbbá válik a szakképzés, amely úgy teszi majd lehetővé a biztos megélhetést jelentő szakmai bizonyítvány megszerzését, hogy közben egyenes utat nyit a felsőoktatásba is.”

Akkor most nézzük egy picit azokat a fránya számokat, amelyeket hivatalosan az Oktatási Hivatal tett közzé:

Idén így alakultak a felvételi eljárás eredményei:

Az általános felvételi eljárásban a nyolcadikosok 96,5 százaléka (78 887 diák) nyert felvételt valamely középfokú iskolába.

A tanulók 36,4 százaléka (28 738 diák) gimnáziumi, 39,5 százaléka (31 157 diák) szakgimnáziumi, 22,3 százaléka (17 593 diák) szakközépiskolai, 1,4 százaléka (1088 diák) szakiskolai, 0,4 százaléka (311 diák) pedig készségfejlesztő iskolai tanulmányi területre jutott be - ismertették.

A tavalyi adatok pedig a következők voltak:

Az általános eljárásban a nyolcadikosok 96,7 százaléka (78 573-an) jutott be valamelyik középiskolába.

A tanulók 36,6 százaléka (28.750 fő) gimnáziumi, 38,4 százaléka (30.199 fő) szakgimnáziumi, 23,1 százaléka (18.168 fő) szakközépiskolai, 1,5 százaléka (1.188 fő) szakiskolai, 0,3 százaléka (268 fő) pedig készségfejlesztő iskolai tanulmányi területre jutott be.

Úgy tűnik, a kormányzati kommunikációval ellentétben a számok kissé mást mutatnak.

A fentiek szerint az általános iskola után a hagyományos gimnáziumba  felvettek aránya nem csökkent, sőt enyhén emelkedett. A szakgimnáziumba felvettek száma inkább a szakközépiskolák rovására emelkedett, vagyis a kormány kommunikációval ellentétben a gyerekek jobbnak látják meghagyni annak az esélyét, hogy más szakmát sajátíthassanak el, netalán felsőfokon folytathassák tanulmányaikat.

Elmondhatjuk ezek után, hogy a kormány saját vágyait szövi bele a hivatalos adatokba, sokszor elferdítve és sajnos elveszítve a valóságot.

 

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7314804888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása