NAGYON KEMÉNY A 6-OS FŐÚT: Magyarországon az egyik legveszélyesebb!
2019. május 19. írta: BoldogÉ

NAGYON KEMÉNY A 6-OS FŐÚT: Magyarországon az egyik legveszélyesebb!

baleset-cserbenhagyo-ugyeszseg-hu.png

Sokszor vitázunk arról, hogy melyik az ország legbalesetveszélyesebb útja.

Az Index ezért fogta az elmúlt hat év statisztikáit, és megrajzolta a legveszélyesebb főutak, országutak térképét.

Azt nem volt nehéz kigyűjteni, hogy 2013 és 2018 között mely utakon volt a legtöbb baleset, hiszen csak össze kellett adni az adatokat. A sztrádákat kivettük a felsorolásból, mert egy teljesen más szintet képviselnek.

Az összesített adatok szerint messze a (Budapest-Szolnok-Debrecen közötti) 4-es úton történt a legtöbb baleset, hat év alatt összesen 1188.

balesetekszama-top10fout.jpg

Ezt a főutat követi leszakadva másik négy út, ahol hasonló nagyságban történtek balesetek:

  • az 1-es Budapest-Győr-Hegyeshalom között (693),
  • a Budapesttől Miskolc felé haladó 3-as (679),
  • a 47-es (661), egy tiszántúli másodrendű főút is,  amely három megyét és azok megyei jogú városait köti össze: Hajdú-Bihart, Békést és Csongrádot.
  • és a Veszprém irányába tartó 8-as út (606).


baleset_legveszelyesebbutak1.png

Ez azonban nem ad elég jó összehasonlítási alapot, hiszen a forgalmasabb utakon számszerűen több balesetnek kell történnie valószínűség szerint, mint a kisebb forgalmú utakon. Ezért összehasonlítottuk az utakat forgalomarányosan (az út hosszát is figyelembe vevő forgalmi teljesítményt alapul véve), azaz megnéztük a halálos baleseteket évente, átlagosan, egymillió autónak megfelelő járműre vetítve.

Itt már átrendeződik a sorrend. A kisebb forgalmú 6-os út (40 baleset évente) megelőzi a 4-es utat (39,4), feljebb jön a tiszántúli főút, a 47-es (37,9), és bejön a képbe a 61-es másodrendű főút is (37,3), ami Dunaföldvárt köti össze Nagykanizsával Dombóvár és Kaposvár érintésével.

Az évi 30 balesetnél többet felmutató utak tízes listájába még bekerült a 7-es út (36,9) és az 1-es út (36,9), a 3-as út (33,1) és az 5-ös út (33), valamint a BAZ-megyei másodrendű 25-ös út (30).

kép: illusztráció

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr814834784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása