JÖNNE EGY HATALMAS HULLADÉKTELEP ÉRDRE! Vajon mikor lesz erről lakossági tájékoztatás?
2019. május 20. írta: Cseri Pali

JÖNNE EGY HATALMAS HULLADÉKTELEP ÉRDRE! Vajon mikor lesz erről lakossági tájékoztatás?

loackerhulladekkft-telephelyterkep.jpg

Még február végén döntöttek az érdi képviselők egy meglehetősen nagy horderejű ügyről, amelyről elég nagy a hallgatás.

A jelenleg még mezőgazdasági művelés alatt álló területen, a Magyarországon több vállalkozással rendelkező Loacker Holding Kft. kíván hulladékgyűjtéssel és továbbszállítással kapcsolatos telephelyet létesíteni amelyre két budapesti helyszínről a tevékenységét ide áttelepíteni.

Az érdi telephelyen (amelyet a Tolmács utcánál terveznek), mintegy 100 fő foglalkoztatásával számolnak. A tervezett beruházás bemutatására a fejlesztő telepítési tanulmánytervet készíttetett, melyet az előterjesztéshez csatoltak. A telephelyen nem kommunális eredetű acél, színesfém, elektronikai és csomagolási hulladék (üveg, fa, műanyag) átvétel és feldolgozás (bálázás), valamint speciális hulladékok átvétele és továbbszállítása történik. Az érintett terület még nincs a beruházó birtokában, a magántulajdonosokkal az adás-vétel hagyatéki eljárás elhúzódása miatt folyamatban van.

loackerhulladekkft-telephely01.jpg

Ami mindenképpen létfontosságú, hogy a kérdéses terület északnyugati sarkánál húzódik az érdi hidrogeológiai vízbázis határa, amit a cég szerint a tervezésnél figyelembe fognak venni.

Kerestünk volna az előterjesztéshez csatolt telepítési tanulmánytervben - amelyről a képviselők szavaztak - arra vonatkozóan információt, hogy például milyen típusú veszélyes hulladékok átvétele, kezelése fog történni, de mindössze egy nyúlfarknyi információt találtunk, miszerint annyit érdemes erről tudni, hogy a veszélyes hulladékok esetén a szerződött partnerek, termelő cégek gyártási technológia során keletkező veszélyes hulladéknak minősített anyagainak a beszállítása, átmeneti tárolása veszélyes hulladéktároló csarnokban, optimális méretű konténerbe történő átrakodása ártalmatlanítóba történő szállítás előtt.

A Loacker Holding Kft. a fent említett telkek megvásárlása után azokat össze kívánja vonni és a településrendezési eszközök módosításával a jelenlegi övezeti besorolás helyett olyan területfelhasználást és övezeti besorolást kíván a telkek számára elérni, ami a jelenlegi telephelyének áttelepítését biztosítja. - A beruházó szándéka egy országos központi telephely megvalósítása a felsorolt ingatlanokon.

A vzíbázisok védelme miatt, a speciális hulladékok tárolására kijelölt területen olajfogó berendezést is létesítenek. Az új telephelyre iparvágány is bevezetésre kerül, a telek dél-nyugati sarkában elhelyezkedő nagynyomású földgázvezeték védőtávolságáig.

A Loacker Hulladékhasznosító Kft a tervezett technológiával megegyező technológiáját jelenleg a 1095 Budapest, Hídépítő u. 15., valamint a 1211 Budapest, Salak u. 1-39. alatti telephelyein alkalmazza. Ezekről a telephelyekről kívánja technológiáit áttelepíteni Érdre

A történethez hozzátartozik, hogy már próbálkozott a cég Alsónémediben illetve Dunaharasztiban is, sikertelenül.

Ez utóbbi esetben ráadásul először a cég javára döntött a település képviselő-testülete, azonban később ezen döntésüket visszavonták. Ugyanis a lakosság egy jelentős csoportja jelentős környezeti károktól tartva kinyílvánította, hogy nem szeretné, ha városuk területén ilyen tevékenység folyna. A megtartott lakossági fórumok után Dunaharaszti képviselő-testülete visszavonta azt a határozatát, amellyel a cég számára szükséges módosításról döntöttek.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr1314838148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dali777 2019.05.31. 08:40:07

Loacker= galvániszapoló a vízbázis fölött. Hulladékiparban erős a varos fejlődése.
süti beállítások módosítása