ÉRDEN IS BE KELLENE TILTANI AZ ÉLELMISZEREK KIDOBÁSÁT A BOLTOKNAK: Valakiknek az életét mentheti meg
2019. június 07. írta: Cseri Pali

ÉRDEN IS BE KELLENE TILTANI AZ ÉLELMISZEREK KIDOBÁSÁT A BOLTOKNAK: Valakiknek az életét mentheti meg

kukakaja.jpg

Jogszabály kötelezi a francia szupermarketeket arra, hogy a már eladatlan élelmiszereket a szemétbedobás helyett jótékonysági szervezeteknek adományozzák. Az élelmiszer-hulladék és a szegénység megfékezésére létrehozott új törvény be nem tartása komoly szankciókkal jár. Akár 75 ezer euró pénzbírságot vagy két év letöltendő börtönbüntetést is kaphat az a kereskedő, aki mostantól kidobja az élelmiszert.

Franciaországban évente 7,1 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe, melynek egy részét a kiskereskedők szándékosan megsemmisítik, hogy megakadályozzák a rászorulók „kukabúvárkodását”. Az új törvény értelmében minden 400 négyzetméternél nagyobb szupermarketeknek szerződnie kell egy jótékonysági szervezettel, vagy élelmiszerbankkal, akikhez eljuttatják az el nem adott élelmiszereket. A jogszabály azok ellen is fellép, akik szándékosan tönkreteszik az élelmiszereket a közelgő lejárati idő miatt. Továbbá azok a kereskedők is komoly bírságra számíthatnak, akiknél utólag megállapítják, hogy az eladatlan élelmiszerekre fehérítőt öntöttek, azért hogy megakadályozzák a hajléktalanok vagy a rászorulók kukázását a bolt közelében.A törvény arra is törekszik, hogy a fogyasztókat is nevelje. Az évi 7,1 millió tonna élelmiszer-hulladéknak ugyanis mindössze a 11 százalékát termelik a kiskereskedők, a többit a háztartások okozzák. Ennek megfékezésére a kormány oktatási programok kidolgozását tervezi, melyben mind a fogyasztók, mind a vállalkozások tanácsokat kapnak az ételpazarlás megfékezésére. Következő lépésben Franciaország szeretné elérni, hogy ezt a jogszabályt kiterjesszék az EU összes tagországára. – írja az Impress Magazin

Az üzletláncok önkéntes alapon dönthetnek arról, mit kezdenek megmaradt árucikkeikkel. Ahogyan arról Sczígel Andrea a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatokért felelős igazgatója beszámolt, hazánkban sok, sőt egyre több nagy kereskedelmi lánc nyit a segélyszervezetek felé. „Az adományozók köre egyre bővül, egyesületünk kapcsolati hálójában már olyan áruházak is fellelhetők, mint a Metro, Tesco, vagy az Auchan.” Az élelmiszermentés azonban igen komoly logisztikai tevékenységet igényel, aminek költségeit az egyesületnek kell fedezni. A támogatás hiánya azonban némi gátat szab terjeszkedésüknek. Ennek ellenére mégis aktívak, több projektet is kidolgoztak már az pazarlás csökkentésére.

Arra a kérdésre, hogy hazánkban szükség van-e a franciához hasonló szabályozásra a szakember kifejtette: az egyesület úgy látja, az élelmiszerfelesleg felajánlása a gyártók és a kereskedők részéről is egyre fontosabb szerephez jut Magyarországon, hasonlóan Európa több országához. Az élelmiszerbank azonban a szigorú törvények helyett a pozitív motiváció lehetőségében hisz. Tehát abban, hogy ösztönözni kell a cégeket arra, hogy elkezdjenek a feleslegben, mint jótékonysági lehetőségben gondolkodni – mondta Sczígel Andrea. Vélekedése szerint, ha a felajánlások fejében a jelenleginél jelentősebb adókedvezményben részesülnének az adományozók, akkor sokkal többen adományoznának. Hozzátette: az is fontos tényező, hogy a pazarlás mennyire jelenik meg hazánkban jelentős problémaként, mennyire van a köztudatban-írja a népszava.

(érdekesvilág)

 

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7314883450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása