MÁR CSAK 3 HETÜK MARADT AZ ÉRDIEKNEK IS! Utána robban a bírságbomba, tavaly 200 milliónk bánta
2019. június 10. írta: BoldogÉ

MÁR CSAK 3 HETÜK MARADT AZ ÉRDIEKNEK IS! Utána robban a bírságbomba, tavaly 200 milliónk bánta

erd-varoshaza-panoramio_hu.jpg

Nemcsak a jó idő beköszöntének örülhetünk így júniusban, vannak bizonyos kötelezettségeink, amelyeknek jobb, ha eleget teszünk.

Az idei évben is júliustól szabhatnak ki bírságot a parlagfűvel fertőzött területek miatt, bel- és külterületen egyaránt. És ez nem csak üres fenyegetőzés. A Pénzcentrum összefoglalója szerint tavaly összesen 4025 esetben szabtak ki a hatóságok növényvédelmi bírságot, melyek együttes összege meghaladta a 202 millió forintot.

Aki esetleg nem tudná: minden földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Ha valaki ennek nem tesz eleget, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. A felvett jegyzőkönyv alapján a megyei illetékes hatóság a parlagfű-mentesítési kötelezettségre való figyelmeztetés nélkül hatósági eljárást indít. Az eljárás során a mulasztó földhasználóval szemben minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni. A növényvédelmi bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően

15 EZER FORINTTÓL 5 MILLIÓ FORINTIG TERJEDHET kül- és belterületen egyaránt.

Nem árt tudni azonban, hogy belterületen az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság szabható ki, mint a külterületi ingatlanokon. Ez persze nem véletlen, a lakóövezetben virágzó parlagfű ugyanis nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent az emberek számára. Amennyiben az érintett nem fizeti meg a bírságot, az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, amely végrehajtásáról az adóhatóság gondoskodik. Ráadásul a kötelezően kiszabott bírságon túl a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket is az "ügyfélnek" kell megfizetnie.

Az elmúlt évek tendenciáit figyelembe véve növekszik a bejelentett és az ellenőrzött területek nagysága. A lakosság egyre gyakrabban alkalmazza a Parlagfű Bejelentő Rendszert, ennek köszönhetően több fertőzött terület kerül a hatóságok látókörébe. Évről évre emelkedik a belterületen tett bejelentések száma is, amit azonban nem feltétlenül követ a belterületen indított eljárások számának növekedése. Ez a probléma mindenképpen csak helyben orvosolható, hiszen az eljárás, az intézkedés lehetősége jegyzői hatáskörben van.

A Nébih illetékesével készült beszélgetést elolvashatja a Pénzcentrum oldalán!

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2914887540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása