AZ ÉRDI KAMPÁNYCSAPATOK FIGYELMÉBE! Egy fideszes aktivista nem tépked, hanem szelektíven begyűjti az Mszp-s plakátot
2019. június 14. írta: Cseri Pali

AZ ÉRDI KAMPÁNYCSAPATOK FIGYELMÉBE! Egy fideszes aktivista nem tépked, hanem szelektíven begyűjti az Mszp-s plakátot

plaki.jpg

Valószínűleg Érden is hasonló döntést hoztak volna a rendőrök.

Hiába ismerte be tettét az a győri aktivista, aki az EP-választás előtt leszedte és egy Fidesz-logós furgonnal elvitte az MSZP kihelyezett plakátjait, a rendőrség visszadobta a feljelentést, és lezárta az ügyet.

A plakáttépkedő ugyanis arra hivatkozott, hogy ő csak azért szedte le az ellenzékiek politikai hirdetéseit, mert azokat a szelektív hulladéklerakóba akarta vinni – a hatóság szerint így már nem is történt lopás. A helyi szocialista elnök szerint ennyiből egy Audit is el lehet kötni, tettenérés esetére mostantól itt a jolly joker magyarázat.

Az emberi kreativitás határtalan, ha szorult helyzetből ön-kimagyarázásról van szó, ugyanakkor az már extra, ha egy bűneset erősen izzadságszagú kimentésére a rendőrség maga is egyetértően rábólint. A Győrben történtek így sajátos politikai és jogi precedenst is teremtenek, mire kell hivatkozni, ha elkapják az embert egy furgonnyi jogellenesen letépkedett plakáttal a felfokozott kampányhajrában – ami ezek szerint még működik is.

Mivel a helyszínen Pollreisz Balázs, az MSZP győri szervezetének elnöke rögtön riasztotta a rend őreit, az esetből rendőrségi eljárás lett, ami most ért véget. Csak éppen olyan extra csavarral, aminek hallatán még a dörzsöltebb védőügyvédek is elismerően hümmögve csettintenének. A Győri Rendőrség vizsgálati osztálya ugyanis elutasította a feljelentést arra hivatkozva, hogy „a cselekmény nem bűncselekmény”. A határozatukban leírták, hogy az ellenőrzés során a helyi szocialisták által lefülelt férfinál valóban „36 darab eltávolított választási plakát került feltalálásra”. Ezeknek az értéke valamivel több mint 40 ezer forint, így „dolog elleni erőszakkal” elkövetett lopás vétségének gyanúja miatt nyomoztak.

Mivel a furgonban helyből megtalálták a plakátokat, tagadni nem lett volna értelme, a férfi „a helyszíni rendőri intézkedés keretében” elismerte, hogy „a kihelyezett választási plakátokat letépte, illetve az azokat rögzítő gyorskötözőket elvágta”. És itt villan meg a NER-kor Petrocellije: a Fidesz-logós furgonnal politikai hirdetéseket likvidáló férfi arra hivatkozott, hogy mindezt azért tette, mert „a plakátokat szelektív hulladéktárolóban kívánta elhelyezni”.

És mit lépett erre a győri rendőrség a feljelentést elutasító határozata alapján?

Megállapította a Btk. vonatkozó paragrafusa alapján, hogy a lopást az követi el, aki „idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa”, vagyis kifejezetten az a célja, hogy elvegye mástól.

Majd leszögezte, hogy az nem számít lopásnak, ha valaki nem ebből a célból veszi el, hanem „ideiglenes használatára, használhatatlanná tételére vagy más célra”.

Mivel az aktivista szándéka – saját bevallása szerint – nem a plakátok eltulajdonítása volt, hanem „el kívánta távolítani a közterületről oly módon, hogy szelektív hulladékgyűjtőben helyezi el” – ezért a rendőrség szerint nem valósult meg a lopás tényállása.

(hvg)

 

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr3114894156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása