ETTŐL A NYELVSZÍNEZŐ CUKORKÁTÓL HIPERAKTÍV LEHET A GYEREKED! Ne vegyél neki belőle
2019. június 15. írta: Cseri Pali

ETTŐL A NYELVSZÍNEZŐ CUKORKÁTÓL HIPERAKTÍV LEHET A GYEREKED! Ne vegyél neki belőle

cukkorka.jpg

Hiperaktivitást előidéző anyagot találtak egy cukorkában.

A szlovák hatóság – kereskedelmi ellenőrzés során – a megengedettnél több kinolinsárga (E104) és nem jelölt tartrazin (E102) színezékeket mutatott ki gyermekeknek szánt, nyelvszínező cukorkában. A lengyel előállítású termékből Magyarországra is érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült az esetről.

A termék adatai:

  • A termék megnevezése: Kiss me - colouring soluble candies (citrom, málna és feketeribizli ízű, olvadós nyelvfestős puha cukorka)
  • Tételazonosító: AKD
  • Minőség-megőrzési idő: 30/03/2020
  • Kiszerelés: 100 g
  • RASFF referenciaszám: 2019.1754

 

A kinolinsárga (E104) és a tartrazin (E102) színezékeket az ún. Azo- vagy Southampton színezékek közé sorolják a narancssárga S (E110), azorubin (E122), alluravörös (E129), és a neukokcin (E124) mellett. E színezékek kis mennyiségben biztonságosan fogyaszthatók, egyes kutatások szerint azonban a nagyobb mennyiségben történő bevitelük gyermekek esetében hiperaktivitást okozhat, valamint allergiás reakciókat is kiválthat. Éppen ezért az Európai Unió területén kötelező figyelmeztető feliratot („a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat") tenni minden olyan élelmiszerre, amely a hat színezék valamelyikét tartalmazza.

(nébih)

 

Fotó: nébih

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6714895250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása