HA NEM KERESEL NETTÓ 200 EZRET, NEM KAPSZ BABAVÁRÓ TÁMOGATÁST: Érden sem, és máshol sem
2019. június 17. írta: Cseri Pali

HA NEM KERESEL NETTÓ 200 EZRET, NEM KAPSZ BABAVÁRÓ TÁMOGATÁST: Érden sem, és máshol sem

baba_2.jpg

A nagy előzetes érdeklődésre számot tartó, akár 10 millió forint összegű Babaváró támogatás előfeltétele, hogy az igénylők megfeleljenek a banki hitelminősítésnek. Ennek legfontosabb eleme a jövedelemvizsgálat, amikor a bank meghatározza, az igénylő pontosan mekkora összeget kaphat meg a maximálisan felvehető 10 millió Ft-ból.

Tehát tekintettel arra, hogy a Babaváró egy ingatlanfedezet nélkül felvehető támogatott hitelkonstrukció, a bankok elsődlegesen a házastársak igazolható jövedelmét fogják vizsgálni. Nem fogadható el a jövedelem és így Babaváró támogatás felvétele sem megvalósítható, amennyiben még nem telt le a próbaidő, illetve lényegesen szigorúbb feltételekkel hitelezhető a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkező igénylő

A mára több százezer ember által választott KATA-s vállalkozói adózási forma esetében – a jelenlegi bankpiaci hitelezési gyakorlat alapján – nem lesz elég 3 hónapos múltat igazolni. Ezen jövedelemforma esetén még a legmegengedőbb bankok is jellemzően 12 hónapos vállalkozói múltat várnak el, valamint legtöbbször legalább egy lezárt üzleti évvel kell rendelkezni (január 1.- december 31.) a sikeres igényléshez.

Ingatlan fedezet nélküli hitelek esetében a bankok ma jellemzően az igazolt nettó jövedelem 35-40%-ig terjedő törlesztőt engedélyeznek a hiteligénylőknek. 150 ezer forint nettó jövedelem esetén tehát 52-60 ezer forintig terjedhet a havi fizetnivaló.

A Babaváró hitelnél – amennyiben 5 éven belül nem születik meg a gyermek – a kamatmentesség megszűnik, így 10 millió Ft-os hitelösszeg és 20 éves futamidő esetén 45 ezer forint helyett 74 ezer forintot fognak havonta törlesztésként fizetni az adósok.

Mindebből egyenesen következik, hogy megközelítően 200-220 ezer forint havi nettó együttes jövedelem igazolására lesz szüksége annak a házaspárnak, amely 10 millió forint Babavárót kíván felvenni.  

Fontos még, hogy a legtöbb bank alkalmazni fog egy minimálisan elvárt jövedelem szintet (várhatóan, bankonként eltérően 100-150 ezer forint között), mely alatt még csökkentett mértékben sem fognak az igénylőknek Babaváró hitelt jóváhagyni.

A 10 millió forintos maximális Babaváró támogatás csak egyszer igényelhető. Ez azt jelenti, hogy ha ma egy házaspár csak 6 millió forintig hitelképes, és erre ír alá szerződést, akkor 2 év múlva – pénzügyi hátterének javulásával – a „maradék” 4 millió forintot nem fogja tudni megkapni.

atv

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr3114898696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása