HA ETTŐL KEVESEBBŐL GAZDÁLKODIK A CSALÁDJA ÉRDEN, NAGY A BAJ: Legalább ennyi lóvé kell
2019. június 20. írta: Cseri Pali

HA ETTŐL KEVESEBBŐL GAZDÁLKODIK A CSALÁDJA ÉRDEN, NAGY A BAJ: Legalább ennyi lóvé kell

csaladi_kassza.jpg

Miután a Központi Statisztikai Hivatal már évek óta nem közöl létminimumra vonatkozó adatokat, a Policy Agenda idén is folytatta ennek az értéknek a kiszámítását. Ebből kiderült, egy négyfős családnak az alapvető szükségletek beszerzésére havi 275 ezer forint kellett 2018-ban, egy egyfős háztartás 95 ezerrel, egy nyugdíjas legalább 85 ezer forinttal számolhatott.Mi egyáltalán az a létminimum?

Ez az összeg azt mutatja, hogy mekkora jövedelem kell egy háztartásnak ahhoz, hogy biztosíthassa tagjainak a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény szükségletek kielégítését. Tehát ez nem a szegénységi küszöb, hanem olyan jövedelem, amely az alapvető szükségleteken túli igények kielégítését is lehetővé teszi. Ahogy arról korábban már írtak, az Európai Unióban napi 2400 kalória elfogyasztásához valamint az alapvető művelődéshez, szórakozáshoz, oktatáshoz szükséges költségnek része kell lennie a létminimumnak. Aki nem tud ennyit enni, akinek nem jut pénze oktatásra vagy művelődésre, annak az életszínvonala a 21. század Európájában nem éri el a létminimumot, tehát szegény.

A Policy Agenda szerdán publikált tanulmánya szerint az egy felnőttre jutó létminimum átlagos értéke havonta 94 820 forint volt tavaly. Egyfős nyugdíjas háztartásnál valamivel kevesebb, 85 ezer forintra volt szükség, míg egy tipikus, négyfős családnál (ami két aktív korú személyből és két gyermekből áll) a létminimumérték 274 978 forint volt. (Utóbbi háztartástípus esetében 2017-ben 13 ezer forinntal kevesebb, 262 ezer forint kellett.)

csaladpenz.jpg

A létminimumon túl - ha már spórolni is tudunk

A kutatás készítői a társadalmi minimum összegét is vizsgálták. Ennek meghatározása a Policy Agenda által kifejlesztett módszertanon alapul, ugyanazon a definíción, amelyet 1990/1991-ben dolgozott ki a létminimummal foglalkozó parlamenti albizottság. Ez alapján a társadalmi minimum a következőt fejezi ki:

„szerény fogyasztási szintet jelent, az alapvető szükségletek kielégítésén felül, racionális gazdálkodás mellett olyan javak és szolgáltatások fogyasztására nyújt lehetőséget, amelyek a gazdasági, társadalmi, kulturális fejlettség adott szintjén már tömegigénnyé váltak. Ez a minimum némi átcsoportosítási, tartalék lehetőséget is ad rendkívüli esetekre.”

2018-ban ez egy főre vetítve 121 350 forint volt havonta. A tipikus, azaz két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás társadalmi minimum értéke 351 915 forintnak felelt meg (2017-ben még 341 ezer forint kellett), a háztartásban az egy főre jutó átlagos létminimumérték pedig 68 745 forint volt 2018-ban.

A kutatás készítői megjegyzik, az 1-2 személyes háztartások egy főre jutó értékei az átlagosnál nagyobbak, míg a többszemélyesekre kisebb értékek jellemzőek. Ez abból következik, hogy az utóbbiak esetében a rugalmatlan kiadások több személyre oszlanak meg, továbbá, hogy a gyermekek fogyasztása – globális összegét tekintve – a felnőttekénél kisebb.

(privátbankár)

 

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8614903442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.