NEM MÉRGEZ TÉGED ÉS IRTJA AZ “ÉRDI” SZÚNYOGOKAT! Avagy 6 növény, ami vegyszert helyettesít
2019. június 22. írta: BoldogÉ

NEM MÉRGEZ TÉGED ÉS IRTJA AZ “ÉRDI” SZÚNYOGOKAT! Avagy 6 növény, ami vegyszert helyettesít

szunyog_tudatosvasarlo-hu.jpg

A szúnyogok éjszakai zümmögése, harapásszerű csípése a nyár egyik legtöbb bosszúságot okozó élménye.

Ha nem akarod vegyszeres füstölőkkel, mérgekkel átitatott lapocskákkal, spray-kel terhelni a család egészségét, megoldásként a következő növények jöhetnek szóba.

A szúnyogok és egyéb rovarok nem szeretik bizonyos növény illatát, ezért kézenfekvő, hogy ilyet ültessünk a ház közelébe, a teraszra, az ablakpárkányra.

Nézzük mik azok a számunkra ártalmatlan, sőt, kellemes illatú növények, amik hatékonyan űzik el a szúnyogokat.

Kifejezetten taszítják őket a citromfüvek: a hazánkban közismert citromfű (Melissa officinalis), de ugyanígy távol tarthatja őket a vele csak névrokon indiai citromfű (Cymbopogon citratus) is.

Hasonlóan jónak tartják a szúnyogok elkergetésére a mentaféléket: borsmenta, csombormenta, macskamenta. A macskamenta például olyan természetes vegyi anyagot (nepetalacton) tartalmaz, amely hasznos rovarriasztó: kutatások szerint 10-szer hatékonyabb, mint a rovarűzőszerek leggyakoribb hatóanyaga, vegyi úton előállított DEET (N,N-dietil-meta-toluamid).

citromfu_tudatosvasarlo-hu.jpg

Citromfű az ablak előtt - segíthet a szugonyogok távoltartásában

A körömvirágban lévő hatóanyagok nem csak a haszonnövények kártevői számára, de a szúnyogok számára is veszélyesek.

Szintén nagyon hatékony védelmet nyújt a szúnyogok ellen egy maláriával foglalkozó tanulmány szerint a bazsalikom illóolaja.

A természetes rovarirtó szereket népszerűsítő írások megemlítik még a levendulát és a rozmaringot is.

(tudatos vásárló)

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6914906736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása