ÉRDI BAGÓSOK AZ ERKÉLYEN - szabad, vagy jogosan tépi a haját a szomszéd?
2019. július 06. írta: BoldogÉ

ÉRDI BAGÓSOK AZ ERKÉLYEN - szabad, vagy jogosan tépi a haját a szomszéd?

cigierkelyen.jpg

Nyár van, és ilyenkor annyira jó kiülni az erkélyre beszélgetni - kiszabadulni felforrósodott lakásból. Persze lemenni a parkba - illetve oda, ami a töménytelen parkolók miatt még nem lett lebetonozva - sokkal jobb lenne, de témánk szempontjából most ücsörögjünk a balkonon.

Az erkélyen jól esik egy csésze kávé, egy pohár bor, egy beszélgetés, egy kis olvasás. Akár egyedül, akár társaságban - bár grill-partyra kevés a hely, de kettecskén a párunkkal igazi pihentető élmény. És vannak, akik ehhez a tevékenységhez cigarettára gyújtanak, vagy éppen pipára, esetleg szivarra.

A szomszéd pedig a haját tépi.

Szabad-e egyáltalán az embernek a saját lakásához tartozó erkélyen füstölögni?

Pro és kontra

A dohányzás káros hatásaival mindenki tisztában van. Ettől függetlenül ha valaki hódolni szeretne ennek a szenvedélyének, hát tegye. Arra kell csak figyelnie, hogy a cigarettafüstjét ne lélegezze be az, aki nem akarja. A nemdohányzókat törvény védi a kéretlen füstöléstől a nyilvános épületekben, szórakozóhelyeken, közintézményekben és egyes ilyen intézmények közvetlen környezetében, a társasházak közös használatú területein, és a buszmegállókban is. Röviden: a dohányosnak tehát joga van a cigarettázáshoz, de a nemdohányzónak is az egészsége védelméhez.

A társasházi együttélést szabályozó SZMSZ-ben a közösségi terek használatára vonatkozó szabályok között találjuk a dohányzás tilalmára vonatkozóan rendelkezéseket. Ugyanakkor abba ez a szabályozás sem szólhat bele, hogy az ember mit csinál a saját lakásában - és a hozzá tartozó erkélyen. Ezt a jog úgy fogalmazza meg, hogy a saját lakóingatlanában mindenki azt csinál, amit akar, amíg nem sért törvényt vagy jogszabályt, illetve nem korlátoz mást saját jogainak érvényesítésében.

A dohányos szomszéd mellett/alatt/fölött lakók gyakran panaszkodnak a füstölőkre: cigarettájuk szaga bejut az ő lakásaikba, hamu hullik a balkonládákba, csikk esik a fűszernövényes cserépre. A szemetelést és hamuzást odafigyeléssel ki lehet védeni, de azt megoldani, hogy a füst ne szálljon át, már jóval nehezebb. A dohányosok azt kérdik, hogy ha már a saját lakásukhoz tartozó erkélyen sem dohányozhatnak, akkor hol gyújtanak majd rá egyáltalán. A passzív dohányosok viszont úgy érzik, minden egyes kéretlenül beszippantott füstadaggal az ő jogaik csorbulnak.

A megoldás - mint oly sok "modern" problémára - az egymásra odafigyelés lenne. Illetve az, hogy a dohányos az erkélyen tart magánál zárt hamutartót (bármelyik dohány- vagy kütyüboltban kapható szinte fillérekért), a hamut és a csikket oda gyűjti. Mivel a füstöt lenyelni nem tudja, arra a pár percre a szomszédok csinálnak egy kisebb huzatot, vagy becsukják az ablakot, és egy csomó fölösleges, értelmetlen vitától, idegeskedéstől megmentjük magunkat. Gondoljunk csak bele: a vasárnapi rántott hús és sült krumpli olajszaga, a mellékhelyiségből szagokat hozó huzat, vagy a pacal illata is rendkívül irritáló tud lenni egyesek számára, mégsem készül belőlük ilyen hosszú cikk. Az a dohányfüst pedig, ami egy erkélyen cigarettázó szomszédból kiszállva beszivárog a lakásba, semmivel nem károsabb az egészségre, mint a városi forgalomtól szennyezett levegő. Csak ez utóbbiról nem esik annyi szó, és hát ugye észre sem vesszük, mert szaga - egy-két üzemanyagtemető járművet kivéve - nem nagyon van.

Az együttélés nem könnyű, főleg az egyre szűkülő terekben. A városaink zsúfoltabbak, a személyes zónánk egyszer szűkül, egyre többen tolonganak körülöttünk, egyre több a külső inger, amit el kell szenvednünk. Ettől frusztráltabbak, agresszívebbek vagyunk - gondoljunk csak a közlekedésre. Amit nagyon meg kell tanulnunk, és újra meg újra eszünkbe idéznünk, az a másik ember elfogadása, megértése és a vele való normális viszony kialakítása. Lehet az embernek rossz napja, de legyen benne meg a készség és az akarat az önrevízióra, a bocsánatkérésre és a toleranciára.

(via divany.hu)

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9514929386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása