ÓRIÁSI VÁLTOZÁS AZ ÉRDI PATIKÁKBAN IS! Vény nélküli lesz a majdnem Algopyrint
2019. július 12. írta: BoldogÉ

ÓRIÁSI VÁLTOZÁS AZ ÉRDI PATIKÁKBAN IS! Vény nélküli lesz a majdnem Algopyrint

gyogyszer.jpg

Napokon belül ismét elérhetővé válik vény nélkül is az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapító hatóanyaga. Ennek oka többek között, hogy a legnépszerűbb fájdalomcsillapító vényköteles volta, érdemben hozzájárul az orvosi várók és gyógyszertárak zsúfoltságához.

Az Algopyrin tizenkét évvel ezelőtt lett vényköteles, most egy hazai gyártó, a Meditop Gyógyszeripari Kft. Nodoryl Dolo néven hozza forgalomba, immár vény nélkül a metamizol-nátriumot - számolt be a Népszava.

Azt fontos megjegyezni, hogy az új szer hatáserőssége csak fele akkora lesz, mint az eredeti terméké, de a gyógyszerhatóság éppen a tabletták kisebb hatóanyag tartalma miatt engedélyezte az új generikus szer recept nélküli megvásárolhatóságát.

Egy kis visszatekintés gyanánt, az Algopyrin magyar fejlesztésű és gyártású termék, a márkanév is csak itthon van forgalomban. Nálunk már többször is volt szabadon megvásárolható státuszban. 

Legutóbb 2007-ben változott a státusza, akkor lett újra vényköteles. A döntés nem hivatalos magyarázata szerint: az akkor évente 9-10 millió doboz Algopyrint értékesítő patikák jelentős piacot veszíthettek volna, ha az egyéb láz- és fájdalomcsillapítókhoz hasonlóan ez a szer is forgalmazhatóvá vált volna a benzinkutakon, illetve a drogériákban. 

Magyarországon az Algopyrin ma is az egyik legkedveltebb fájdalomcsillapító, még azzal együtt is, hogy a szerért kétszer is sorba kell állni – egyszer vényért, egyszer a patikában. Évente körülbelül 9 millió doboz fogy belőle.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2314942116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása