KÖZEL SZÁZEZRET KAPHATSZ VISSZA AZ ADÓDBÓL! Csak egy igazolás kell, de el is fogod költeni
2019. július 15. írta: BoldogÉ

KÖZEL SZÁZEZRET KAPHATSZ VISSZA AZ ADÓDBÓL! Csak egy igazolás kell, de el is fogod költeni

adokedvezmeny-24-hu.jpg

Azért jár, mert közben többet kell magadra költened.

Megszokhattuk, hogy sok embernek vaalmilyen speciális diétát kell követnie, mivel egyre többünknél diagnosztizálnak valamilyen ételallergiát, intoleranciát. Szerencsére az ételérzékenységhez kapcsolódóan ma már számos speciális étrendbe illeszthető termék jelent meg a boltok polcain. Az viszont már problémát jelent, hogy ezek jelentősen drágábbak, mint a nem "mentes" élelmiszerek. 

Itt jön a képbe, hogy az ételérzékenység után szja-kedvezményben részesülnek a betegek, de kérdéses, hogy ez fedezi-e a speciális étrendjük plusz költségeit. 

Manapság a különböző érzékenység vizsgálatokat pár ezer forintos gyógyszertári teszttel, vagy egyszerűbb vizsgálattal felismerik. A betegségek felismerése mellett a speciális diéták betartásához nagy segítséget nyújtó "mentes" élelmiszerek kínálata is folyamatosan bővül. 

Bár tény, hogy a cukor-, laktóz-, valamint gluténmentes termékek drágábbak, legalább elérhetők. Ma már azonban a súlyos megbetegedésekhez hasonlóan, mint pl. a daganatos betegségek, jár az emésztőrendszer betegségei, így a laktóz- és gluténérzékenység, illetve a cukorbetegség után is adókedvezmény. Ennek igényléséhez egy orvosi igazolást kell benyújtani a NAV felé, melyen a BNO kódok ezzel a betű és számkombinációval kezdődnek:

  • E73: laktózintolerancia
  • E74: szénhidrát anyagcsere rendellenesség (ide tartozik a cukorbetegség is)
  • K90: egyéb felszívódási zavarok, köztük coeliákia, vagyis gluténérzékenység

A betegségekre járó adókedvezmény havi összege évről-évre nő, mindig az aktuális minimálbér 5 százaléka.

Idén 7450 forint a havi adókedvezmény mértéke, azaz évi 89 400 forint.

A fenti betegségek táplálkozással kapcsolatos dolgait járta körül egy dietetikussal, táplálkozástudományi szakemberrel a Pénzcentrum.

Számos esetben otthon elkészítve - igaz több időráfordítással-, el lehet készíteni az adott ételt alacsonyabb áron, mint a boltban kapható. Azt, hogy melyik étrend mennyivel drágább vagy drágább-e az egészséges táplálkozáshoz képest az diéta típustól függ. Egy gluténmentes étrend alapanyagai biztosan többe kerülnek, de körültekintő beszerzéssel, átgondolt ételkészítéssel mérsékelhető a magasabb anyagi ráfordítás.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5214947432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása