HÁNY ÉRDI PÁRT ZÁRNAK KI A BABAVÁRÓBÓL? Hétvégén számold ki, vajon te is köztük leszel
2019. július 20. írta: BoldogÉ

HÁNY ÉRDI PÁRT ZÁRNAK KI A BABAVÁRÓBÓL? Hétvégén számold ki, vajon te is köztük leszel

babavaro_palkat.jpeg

Elindult a nagy kampánnyal beharangozott új “népesedési csodafegyvernek” és választási kampányelemnek szánt babaváró csomag.

Az erre pályázó fiatal párok megtapasztalhatták a napokban, hogy alacsony jövedelme miatt elutasításra került a kérelme. Ez kissé meglepő lehet, mert a babaváró törlesztője 50 ezer forintban maximált, így legfeljebb 100 ezer forintos családi összjövedelemmel is igényelhető lehetne az adósságfék szabályok szerint írt az első napok tapasztalatairól a Pénzcentrum.

A bankok azonban ennél jóval szigorúbbak, és akár 200 ezer forintos jövedelmet is kérhetnek feltételként. A tegnap reggeli információk szerint a 2400 megkötött szerződéssel együtt az összes igénylés száma már 10 ezer környékén lehet, ez pedig már 100 milliárdos nagyságrend. 

A bankok óvatossága természetesen érthető, nagyon alacsony jövedelem mellett nem racionális a törlesztő 50 százalékát terhelni a törlesztővel. Csakhogy a helyzet az, hogy itt szó sincs "enyhe óvatosságról", a bankok ugyanis - első ránézésre talán indokolatlanul -sokkal szigorúbbak a minimumfeltételek előírásakor. A Bank360 gyűjtése alapján ennyire:

  • az Erste Banknál a minimum havi nettó 180 ezer forint összjövedelem,
  • a Budapest Banknál két minimálbér összege, de minimum összesen nettó 130 ezer forint,
  • a Sberbanknál a minimálbér összegének megfelelő jövedelem
  • a Takaréknál a nettó minimálbér értékének megfelelő havi összeg az elvárt.

Ezek azonban csak az igénylés minimum követelményei, cseppet sem jelentik azt, hogy ezek összegeknek való megfelelésekor a teljes összeget igényelhetik a családok. Általánosságban az mondható el, hogy havi nettó 200 ezer forint összjövedelemmel sétálhatunk be nyugodtan a bankhoz, ebben az esetben ugyanis biztosan jár majd a 10 millió forint.

Elsőre azt gondolnánk, hogy ez a feltételrendszer egészen szigorú, de a bank előrelátóbb, mint az ügyfelek.

Tegyük fel, hogy egyetlen minimálbéren élő házaspár felveszi a babaváró teljes összegét. Mivel annak törlesztője 46 ezer forint, így aztán megfelelnek a JTM-szabályoknak. Az öt év után arra jutnak, hogy bár megvették az új autót, a házat is felújították, Corfun is jártak, Tenerifén is, de a gyerek csak nem jött össze. A bank ilyenkor nem tehet mást, a rendeletben eljártak szerint kamatot számol fel a további törlesztésért (tegyük fel, hogy az egy összegben, 120 napon belül kifizetendő kamattámogatás cirka 2,2 millióját még rendezni tudják a megmaradt összegből. Ha nem, akkor baj van).

A jelenlegi referenciahozamoknak megfelelően ez a THM bankonként változó, de mindenképp 7-8 százalék körül alakul (ismét kiemeljük, ez jelenleg van csak így). Számoljunk 8 százalékkal. A fennmaradó 15 évre a maradék tőketartozások kb. 7,5 millió forint. Az újrakalkulált hitelük törlesztője 71 677 forint lesz. Azaz 15 ezer forinttal megugrott a törlesztő. És ez még egy konzervatív becslés volt, referenciakamatok függvényében lehet aez több is, akár 100 ezres törlesztő is! Egy minimálbéres házaspár ezt már nem bírná el.

A bankok ezt is belekalkulálják, amikor nagyon felelősen nem engedik az igénylők alacsony jövedelme esetén kimaxolni a JTM-korlátokat. Sőt, a fenti követelményeket inkább lehet enyhének, mint szigorúnak nevezni.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr3014971656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása