MINEK A KÓRHÁZAKBA KLÍMA! Akkor feküdj be kórházba, ha bírod a kánikulát
2019. július 30. írta: BoldogÉ

MINEK A KÓRHÁZAKBA KLÍMA! Akkor feküdj be kórházba, ha bírod a kánikulát

mutet-orvosi.jpg

A Népszava kórházkörképe: a műtők 33 százalékában, az intenzív osztályok 41 százalékában, a betegszobák 98 (!) százalékban nincs hűtés.

Ez nem valami újságírói fantáziálás, hanem a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnökének gyors felmérése, amelyet a kancellária miniszter biztatására készítettek. A szervezet valamennyi intézményét megkérdezte

A 108 kórházból mintegy 46 válaszolt, ebből jött ki a fenti arány. A legdurvább, hogy betegszobáknak csak a két százaléka klimatizált, az ambuláns vizsgálónak pedig csak a 9 százaléka. A kórházak válaszukban jelezték, hogy a meglévő kétharmada is elavult készülék, ráadásul az intézmények felének pedig nincs pénze a karbantartásra. 

Ficzere Andrea elnök szerint a kórházak hűtése nem valami úri huncutság, hanem a betegbiztonság fontos tényezője, mert amikor több mint 30 fok van egy egészségügyi intézményben jelentősen megnő a fertőzés veszélye is. 

Mint emlékezetes, Gulyás Gergely a július közepi kormányinfón előbb a kétségeit hangoztatta a kórházi műtők klímaberendezéseivel foglalkozó sajtóhírekkel kapcsolatban. Majd azt mondta: a műtőkben működnie kell klímaberendezésnek, s amelyik kórháznak ezzel problémája van, forduljon támogatásért a kormányhoz. 

Július elején a Magyar Hang írt először arról, hogy számos helyen klíma nélkül üzemelnek a műtők a kánikulában. A hetilap cikkét követően egymás után derült ki újabb és újabb intézményekről, hogy nincs klíma. 

A közösségi portálon megszólaló gyógyítók szerint a klíma nélküli műtőkben néhány óra alatt elfogy a levegő, a helyiség egyre forróbb, egy idő után pedig a bűz – műtéti gázok, váladékok szaga miatt – is elviselhetetlen. Ablakot nyitni éppen a sterilitás szabályai miatt nem lehet. Szakember legyen a talpán, aki még egy-két óra múlva is képes koncentrálni ilyen körülmények között a feladatára. Egyikük meg is jegyezte lapunknak, hogy ő valamennyi ismerősének azt szokta mondani, ha nem élet-halál kérdése a műtét, várjon vele őszig.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9714986522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása