MELYIK A LEGVESZÉLYESEBB ÉRDI VÁROSRÉSZ VAGY ÚTSZAKASZ? Most hamar megtudhatja
2019. július 31. írta: Smitt Róbert Író

MELYIK A LEGVESZÉLYESEBB ÉRDI VÁROSRÉSZ VAGY ÚTSZAKASZ? Most hamar megtudhatja

police_baleseti_terkep.jpg

Már egy ideje tesztüzemben működnek a megújult balesetei és bűnügyi interaktív térképek, amelyeknek a lényege, hogy a felhasználó kiválaszthatja, hogy az ország mely útszakaszáról, településéről szeretne információkat kapni, bűnesetek vagy balesetek vonatkozásában. Érden is megnézheti bárki, melyik városrészben történt a legtöbb betörés például,vagy hol történt a legtöbb baleset. Érdemes böngészni egy kicsit.

Megújult, felhasználóbarát formában jelennek meg a rendőrségi térképtárban a bűnügyi és a balesetiinteraktív térképek. A látogatók maguk választhatják ki, hogy milyen típusú bűncselekményeket vagy baleseteket rajzoljon ki a térkép, majd a részletes adatokért ráközelíthetnek az ország számukra érdekes útszakaszára, településére vagy településrészére – csaknem utcaszintű pontossággal. Az adatok – a rögzítés időpontjához mérten – 30 napos késleltetéssel jelennek meg, és a tesztüzem idejében 30 vagy 60 napos időszakra vizsgálhatók. Értelmezésüket, elemzésüket a klasszikus pontszerű megjelenítés mellett a halmazokba rendezett vagy a hőtérkép nézet könnyítheti meg.

A bűnügyi információk alapértelmezetten egy ponttérképen jelennek meg, ekkor a valós helyszínekhez mérten 25 méteres pozíciótorzítást alkalmaz a térképészeti rendszer, míg tematikus nézetre váltáskor a 100 ezer lakosra jutó bűncselekményszámokkal kalkulál.

Aktuális és kiemelt térképek

A tesztüzem lezárását követően a rendőrség olyan egyedi térképeket tesz majd közzé, amelyek információtartalma a most megújult bűnügyi és baleseti interaktív felületekről nem érhető el. A közérdeklődésre számot tartó és egyben a testület működése szempontjából kiemelt térképek külön menüpontban kapnak helyet. Továbbá a rendőrség eseti jelleggel készít majd aktuális térképeket, melyek a bűnügyi és rendészeti helyzetképet ábrázolják, akár a változás dinamikáját szemléltető időbeli lejátszás funkcióval.

Open Data – az adatok átadása

A térképtárban szereplő összes adat forrásmegjelöléssel szabadon átvehető, amiben külön digitális interfész (API) is támogatja a professzionális felhasználókat. A térképtárban szereplő információkat a rendőrségi adatbázis szolgáltatja tájékoztató jelleggel, ebből adódóan azok nem mutatnak közvetlen egyezést az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika és a Központi Statisztikai Hivatal adataival.

Csatlakozás az e-közigazgatáshoz

A digitális térképészeti rendszer publikálásával az elektronikus megoldások terén is erősíteni kívánja a rendőrség a szolgáltató jellegét, az inNOVA projekt keretében létrehozott alkalmazásokkal a hazai e-közigazgatási fejlesztésekhez csatlakozik. Az információtechnológiai biztonság a rendőrségi térképtár Kormányzati Adatközpontban történő elhelyezése által garantált.

Fotó: police.hu

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8514988794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.