KÉT HÉT ÉS ÉRDEN SEM MENEKÜLHETSZ! Szeptember elején jön a csúcs
2019. augusztus 03. írta: BoldogÉ

KÉT HÉT ÉS ÉRDEN SEM MENEKÜLHETSZ! Szeptember elején jön a csúcs

pollenallergia_bortunet-webbeteg-hu.jpg

Az Alföldön már tüneteket is okoz, évente mintegy 20 ezer új beteggel nő az allergiások száma, egyszóval nyakunkon a parlagfű és más allergiák szezonja.

A parlagfű pollenkoncentrációja az ország jelentős részén egyelőre alacsony, ugyanakkor az Alföld déli és keleti területén egyre többfelé fordulhat elő tüneteket okozó, közepes színt – figyelmeztetett Szigeti Tamás a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője

A hűvösebb májusnak, valamint a nyár kezdetén tapasztalt melegebb és szárazabb időnek köszönhetően későbbre tolódott a parlagfű pollenszezonja, így most augusztus közepére várható, hogy az ország bármely területén elérheti a tüneteket okozó szintet.

A szakemberek szerint a csúcspont szeptember elején várható, végül október közepére fokozatosan szűnik meg a parlagfűpollenek jelenléte, ismertette a szakember.

Az érintettek a Nemzeti Népegészségügyi Központ naponta frissülő honlapján tájékozódhatnak az aktuális és várható pollenhelyzetről, és elkészítettek egy úgynevezett pollennaptárt is, ahol szintén az éppen aktuális pollenszennyezettségről kaphatnak további információt az allergiások.

Egy-két héttel a tüneteket okozó pollenkoncentráció megjelenése előtt érdemes elkezdeni szedni az allergiagyógyszert, amelyek jellemzően egy hét alatt fejtik ki teljes hatásukat – hívta fel a figyelmet Nékám Kristóf allergológus. Azoknak, aki hosszabb ideje allergiásak, azoknál az érzékenységi küszöb ráadásul már nagyon alacsony.

Magyarországon pedig jelenleg a kétmilliót is elérheti azoknak a száma, akiknél időről időre valamilyen tünet jelentkezik, ismertette Nékám Kristóf. Bár nincs "védett korosztály", hatvan év fölött ritkán alakul már ki új allergia, tette hozzá.

Az allergológus arra is rámutatott, hogy az allergia erősségét a földrajzi elhelyezkedés is befolyásolja, 600 méteres magasságnál fölött például a parlagfű már nem nő meg. Ennek köszönhetően Eger és Kecskemét között az allergiások számát tekintve 3-szoros a különbség. E körülmények ismerete egyébként az ellátás szempontjából is lényeges.

kép: webbeteg.hu

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5614993692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása