CSALHAT EGY PÁRT ÉRDEN, A BETELEPÜLŐKKEL? Mi van az új lakókkal? Mozgóurna kellene?
2019. augusztus 04. írta: BoldogÉ

CSALHAT EGY PÁRT ÉRDEN, A BETELEPÜLŐKKEL? Mi van az új lakókkal? Mozgóurna kellene?

valasztas-szavazofulkek-fuggonyos-infostart-hu.jpg

Hamarosan megválasztjuk városunk polgármesterét illetve a képviselőtestületet.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a választópolgárok a szavazás kapcsán rengeteg kérdéssel, információhiánnyal szembesülnek. Igyekszünk ezek közül időről időre néhányat végig járni.

Most éppen az átjelentkezőkről illetve a költözőkről essen néhány szó.

Az októberi önkormányzati választáson a választópolgárok - kérésükre - átjelentkezéssel szavazhatnak a bejelentett tartózkodási helyük szerinti településen is, míg azok, akik elköltöznek még a választás előtt, már csak az új lakóhelyük jelöltjeire voksolhatnak.  

Ha valaki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek október 13-i választásán nem tartózkodik a lakóhelyén (korábbi elnevezéssel állandó lakcímén), az szavazhat a tartózkodási helye (korábbi elnevezés szerint ideiglenes lakhelye) szerinti jelöltekre is, ha ezt kezdeményezi. Ezzel a lehetőséggel azonban csak akkor élhet a választópolgár, ha a tartózkodási helyét a választás kitűzése előtt legalább egy hónappal, azaz június 26-áig létesítette, és a választás napjáig azt nem szünteti meg. 

A választópolgárnak a lakóhelye szerinti település jegyzőjétől kell kérnie, hogy választójogát a tartózkodási helye szerinti településen gyakorolhassa. A kérelmet augusztus 8-tól október 9-én 16 óráig lehet benyújtani.

Ha azonban a választópolgár elköltözik, és egy másik településen létesít lakóhelyet, úgy automatikusan felkerül az "új" település névjegyzékébe, függetlenül attól, hogy lakóhelyét a választás kitűzését követően létesítette. Ebben az esetben nem kell kérelmet benyújtani és nem vonatkozik a szavazóra az egy hónapos korlátozás.

Augusztus 8-ától lehet benyújtani a választási kérelmeket 

Bár Áder János köztársasági elnök már kitűzte a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását október 13-ára, a választáshoz kapcsolódó, a szavazóköri névjegyzékkel összefüggő kérelmeket csak augusztus 8-ától lehet benyújtani a választási irodáknál. 

Tavaly év végén megváltoztak a választás egyes szabályai, így a májusi európai parlamenti választáshoz hasonlóan a szavazást megelőző 66. naptól, vagyis augusztus 8-ától lehet a választási kérelmeket benyújtani a választási irodákhoz.  

A választópolgárok egyebek mellett az átjelentkezésre, a mozgóurna-igénylésre, valamint az akadálymentes szavazókör igénylésére vonatkozó kérelmeiket nyújthatják be a lakóhelyük szerinti választási irodákhoz személyesen és levélben, illetve online a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu oldalon.

kép: illusztráció

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2114995028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása