MI VÁR AZ EGYETEMISTÁKRA, HA ALBÉRLETET KERESNEK! Az egekben a szobaárak
2019. augusztus 07. írta: Smitt Róbert Író

MI VÁR AZ EGYETEMISTÁKRA, HA ALBÉRLETET KERESNEK! Az egekben a szobaárak

alberlet.jpg

Ahogy arra számítani lehetett, a ponthatárok kihirdetése felélénkítette az albérletek piacát. A kínálat közel 30 százalékkal nőtt, azonban már a győri szobákért is több tízezret kérnek.

Megjött az első mérleg az albérletpiacról a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után, amelyből látszik, hogy jelentősen élénkült a kiadó lakások piaca - derül ki az ingatlan.com legfrissebb körképéből. A ponthatárok július 24-i kihirdetése utáni 10 napban a magánszemélyek 28 százalékkal több hirdetést adtak fel, mint az azt megelőző 10 napban.

Sokan készülnek erre

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közölte: “Az utóbbi években mindig ez a forgatókönyv, közel 30 százalékos kínálatbővülést eredményez a ponthatárok kihirdetése. Sok lakástulajdonos direkt ebben az időszakban lép piacra”.

A szakember hozzátette: a piac élénkülése, a felpörgő kereslet idáig nem járt együtt a bérleti díjak emelkedésével, részben a kínálatbővülés miatt. Amúgy pedig az fővárosban és az egyetemvárosokban a hosszú távú kiadásnál stabilizálódás látszik a bérleti díjakban.

Mennyiért adnak egy szobát?

Az ingatlan.com elemzése szerint a ponthatárok kihirdetése utáni egy hétben a kiadó lakások átlagos bérleti díja a fővárosban 160 ezer forint volt, ez megegyezik az 1-2 héttel korábbi szinttel és a többi egyetemvárosban is stabilak maradtak az árak.

Az ingatlan.com megvizsgálta azt is, hogy az egyetemvárosokban mennyiért adnak ki egy szobát, mivel a diákok ebben az időszakban a legolcsóbb ajánlatokat keresik a kínálatban. Budapesten 65 ezer forint egy kiadó szoba havi átlagára. Debrecenben, Pécsen és Miskolcon egyaránt 35 ezer forintot kérnek a szobákért. Szegeden és Győrben drágábban lehet szobát bérelni, mindkét városban 45 ezer forintot kell adni értük.

Jön még egy hullám

Az ingatlan.com szakértője azt is elmondta, hogy az albérletpiacon lesz még egy élénkülés várhatóan augusztus utolsó 1-2 hetében, amikor kiosztották a kollégiumi férőhelyeket. A kimaradó diákoknak ugyanis albérlet útján kell megoldani a lakhatásukat.

Balogh László szerint az albérletpiac és a bérleti díjak alakulása szempontjából a jövőben lényeges kérdés lehet, hogy a rövid távú lakáskiadás, azaz lakáshotelekre vonatkozó szabályok területén egy esetleges szigorítás milyen hatással lesz a kínálatra és a keresletre.

A kiadó győri lakások 110 ezer forintba kerülnek havonta, a panelek alig olcsóbbak, 100 ezer forintot kell értük adni, míg a 40 négyzetméteresnél kisebb garzonoknál 58 ezer forint az átlag.

 (győrplusz)

 

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr3314999102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása