KITŐL VENNÉD EL A JOGSIT ÉRDEN? Az öregektől vagy inkább a fiatal nyikhajoktól?
2019. augusztus 13. írta: Smitt Róbert Író

KITŐL VENNÉD EL A JOGSIT ÉRDEN? Az öregektől vagy inkább a fiatal nyikhajoktól?

oregsofor.jpg

A vezetés is olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá, mindenkinek van róla véleménye, méghozzá elég határozott. Érden is rendre előkerül a kérdés, hogy ki és milyen feltételekkel kapjon vagy ne kapjon jogosítványt, főleg ha van egy súlyosabb baleset. 

A fő kérdés általában az, hogy elvegyük-e bizonyos kor felett az idősektől az autóvezetés lehetőségét. Általában nagyon heves viták alakulnak ki ezen kérdésfelvetéskor, mindenkinek vannak ilyen-olyan történetei a témával kapcsolatban. Bár szerintünk inkább a hangsúlyt az alkalmassági vizsgákra kellene tenni, mert előfordulhatnak olyan esetek is, hogy valamilyen okból, valaki még 25 évesen sem alkalmas vezetésre, de olyan is, hogy 80 évesen olyan fitt, hogy alkalmas lehet. Érdekes lenne egy érdi szavazás is egyébként, ami megmutatná, hogy helyben hogyan döntenének a polgárok.

A többség szerint nem a kor, hanem más kritériumok alapján kellene eldönteni, hogy ki hosszabbíthat jogsit, és ki nem. De szép számmal akadnak olyanok is, akik támogatnák a felső korhatár bevezetését, mivel vagy voltak már rossz tapasztalataik, vagy nem bíznak az orvosi vizsgálatokban. Mások a felső mellett magasabb alsó korhatárt is bevezetnének.

Egyetlen nap alatt több mint 3300 olvasói szavazat, és megannyi komment érkezett a Pénzcentrum kérdésére hogy korhatárhoz kell-e kötni a jogosítvány meghosszabbítását - egyszerűsítve: korlátozni kell-e az időseket a vezetésben. Ugyanis újból fellángolt a társadalmi vita arról, hogy bizonyos kor felett ne lehessen meghosszabbítani a jogosítványt. Elhangzottak pro és kontra érvek, de ahogyan kiderült, jó döntést nem lehet hozni a témában, mivel nem lehet általánosságban elmondani, hogy az idősebbek rosszabbul vezetnének, mint a fiatalok - sőt, hajlandóak magukat is fejleszteni, hogy kevesebb nehézségük legyen.

Az eredmény látszólag egyértelmű: több mint 2300-an nem értettek egyet a felvetéssel. A kommentek alapján ők a teljes szabadság hívei: mindenki vezethessen addig, ameddig az orvos alkalmasnak találja arra és, vagy alkalmasnak érzi magát arra.

Ugyanakkor nagyjából ezren voksoltak arra, hogy igen, meg kell szabni, hány éves korukig ülhetnek az emberek a volán mögé. A hozzászólásokból kiderült, hogy a támogatók csoportja nagyobbrészt saját rossz tapasztalatai alapján gondolja azt, hogy bizonyos kor fölött már ne engedjék az embereket vezetni. Mások az orvosi alkalmassági vizsgálatok szakszerűségében, megbízhatóságában kételkedik mondván, ha például ismerős az orvos, akkor sokkal több mindent elnéz, mintha egy vadidegen végezné el a vizsgálatokat. Fel is vetődött többekben, hogy az egész rendszert kellene átalakítani, és független orvostestületeknek kellene határozni az emberek alkalmasságáról.

Tényleg olcsóbb az időseknek?

Mellékszálként előkerült az is, hogy "mi az, hogy az idősebbeknek olcsóbb az alkalmassági vizsgálat, és az ügyintézés?" Nos, a cikkben azt is kiemeltük, hogy korcsoportonként változik, kinek mennyi időre adják meg a jogsit: a kor előrehaladtával egyre gyakrabban kell menni az orvoshoz és a kormányablakba. Így pedig, ha jobban belegondolunk, egy idősebb ember az évek alatt nagyjából ugyanúgy befizeti azt az összeget, amibe egy 40 év alattinak kerül a jogosítványának meghosszabbítása 10 évre.

70 felett például csak 2 évre adnak jogsit, tehát nekik ötször kell végigjárni a procedúrát, mialatt például egy húszévesnek csak egyszer. Így pedig a fiatalabbnak összesen 11200 forintba kerül a jogsi, az idősebbnek pedig, ha minden oké, akkor 10 ezerbe. Tehát 1200 forinttal, évente 120-szal van beljebb egy idős ember a 10 év alatt - ez azért nem egy nagy kedvezmény.

Akkor legyen két korhatár!

Voltak olyanok is, akik elfogadták a felső határt, de azt mondták, legyen alsó korhatár is: ha a 70 éves nem vezethet, mert túlzottan öreg, akkor 20-25 év alatt se vezethessen senki, azok még túl fiatalok!

A magyar rendszer egyébként valóban a megengedőbbek között van Európában, nálunk 17 éves kortól meg lehet szerezni a B-kategóriás jogsit, a tanfolyamra már 16,5 évesen is be lehet iratkozni. Ezzel szemben az EU-ban általában a 18 éves korhatár van érvényben, ám a skandináv országokban például már 16 éves kortól vezethetnek a fiatalok - ha ül mellettük egy jogsival rendelkező felnőtt.

 

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5615007328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása