ÉRDIEK, SZEDJÉTEK ÖSSZE MAGATOKAT! Jön a hosszú hétvége, tessék menni vért adni!
2019. augusztus 14. írta: Smitt Róbert Író

ÉRDIEK, SZEDJÉTEK ÖSSZE MAGATOKAT! Jön a hosszú hétvége, tessék menni vért adni!

veradas_1.jpg

A kiegyensúlyozott vérellátás érdekében a közelgő augusztus 20-i hosszú hétvége előtt és után véradásra hív az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt. 

A hosszú hétvégék előtt és után nagyon fontos, hogy minél többen adjanak vért, tekintettel az egyes készítmények rövid tárolási idejére, és az ilyenkor tapasztalható megnövekedett igényekre.

Naponta mintegy 1800 véradót kell toboroznunk, hogy a biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.

Egyetlen véradással három betegen segíthetsz: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheted meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is.

Véradó lehet mindenki, aki:

  • egészségesnek érzi magát
  • az adatfelvételhez lakcímkártya, a személyi igazolványod és a TAJ-szám (ez lehet a TAJ kártya, a TAJ számot tartalmazó irat, lelet, illetve a véradó általi bemondás is.) feltétlenül szükséges
  • rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal, adatokkal (személyi vagy más fényképes igazolvány, lakcímkártya, TAJ szám (első regisztrációkor eredeti vagy fénymásolt TAJ kártya szükséges!), külföldi állampolgár esetén magyarországi lakcímet igazoló papír
  • elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves
  • testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot
  • a tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek

A véradást egy orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a vizsgálóorvos dönti el, hogy végül adhat-e vért a jelentkező. További információkért kattints a GYIK-re.

A véradás menete

Csatlakozz te is a véradók táborához. Nézd meg itt, hogy hol és hogyan segíthetsz!

(véradás)

 

Fotó: veradas.hu

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr1915008976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása