MI LENNE, HA ÉRDEN IS KIVÁLTANÁNK AZ AUTÓK NAGY RÉSZÉT ROLLEREKKEL? Máshol már kísérleteznek vele
2019. augusztus 20. írta: Smitt Róbert Író

MI LENNE, HA ÉRDEN IS KIVÁLTANÁNK AZ AUTÓK NAGY RÉSZÉT ROLLEREKKEL? Máshol már kísérleteznek vele

eroller2.jpg

Lehet, hogy Érden is egészségesebbek lennének az emberek, ha sok autót felnőtt rollerekkel váltanánk ki, mint már elég sok helyen a világban. Persze lehet vitatkozni, hogyan oldanánk meg a parkolást, és mennyire változna meg tőle a közlekedés és a közlekedési kultúra, de mindenképpen el kellene gondolkodni azon, hogy errefelé menjünk a jövőben.

A világ legnagyobb bringás konferenciáján jártak a Kerékpárosklub munkatársai, ahova miként a budapesti kerékpárutakra, úgy ide is beszivárogtak az elektromos rollerek, segwayek és a követhetetlen ütemben megjelenő új közlekedési eszközök. Míg Magyarországon városlakók, politikusok és újságírók versenyt szidják ezeket az újításokat, addig nyugat-európai városvezetők lehetőséget keresnek bennük az autózás káros hatásainak enyhítésére, betiltás helyett pedig ésszerű szabályokat próbálnak bevezetni.

Párizsban például úgy vannak vele, hogy ha enyhíthetik az autózás környezeti és egészségügyi kárait, akkor jöjjenek a rollerek. Viszont ők sem kérnek a felfordulásból. Utóbbit megoldják a szabályok, mondta Párizs alpolgármestere a dublini Velo-city konferencián. A valódi probléma ugyanis nem ez.

Az autó a hibás

A városok egy része túlnépesedik, a többiből pedig menekülnek az emberek – legalábbis így lehet összefoglalni a biciklis konferencián felszólaló városvezetők tapasztalatait. Megoldásként két koncepció versenyez egymással, ugyanakkor mindkettő a túl sok értékes közterületet elfoglaló, szennyező és balesetveszélyes egyéni autótulajdonlás alkonyát ígéri.

Na, és hogy jönnek ide a rollerek?

Kábé úgy, mint London 25 éves közlekedési stratégiájának kidolgozásáért felelős Lucy Saunders azon mondata, miszerint „nem is a kerékpározhatóságról kellene beszélni a biciklis konferencián”. Szerinte az egészség felől kell a közlekedésfejlesztést megközelíteni. Mozogni egészséges, míg autózni nem az – mondja. A rollerek – főleg ha nem elektromosak – akkor mozgásra sarkallnak. Az elektromos – és főleg az utcán bérelhető – rollerek pedig a várostervezők munkáját segíthetik az adatelemzéssel foglalkozó szakemberek szerint.

Információval szolgáltathatnak a városlakók közlekedési szokásairól, útvonalairól, lehetséges baleseti gócpontokról. Itt ér össze az emberi lépték a technológiával. Ehhez a szolgáltatók részéről adatmegosztás, a városok részéről nyitottság és adatelemző szakértők szükségesek – mondták.

Az új eszközök előnye, hogy háztól házig tartó, tömegközlekedéssel kombinált utazást tesznek lehetővé, kis helyet foglalnak és nem szennyezik a levegőt. 

A kulcskérdés az, hol közlekedjenek az elektromos kütyük?

A rollerek a kerékpározáshoz hasonlóan aktív közlekedési módnak számítanak, és jobb híján, a kerékpársávokon találták meg a helyüket. Ehhez persze olyan kerékpársávokra van szükség, amin elférnek és nem egy újabb konfliktusforrást jelentenek.

Több amerikai városban már „mikromobilitási sáv” néven beszélnek a kerékpársávokról, ugyanis a gyalogosoknál gyorsabb, de autóknál lassabb járművek a biciklis felületeken férnek el a legjobban –  ha nem túltelített járdákra festették fel azokat.

Barcelona kerékpáros számlálópontjain már 19%-os a rollerek aránya, legtöbb használójuk a gyaloglásról váltott, mesélte a város szakértője. A katalán főváros tervei szerint 6 km/óra alatti sebességű roller játéknak minősülne, ami a járdán is közlekedhet. 6-25 km/óra között a kerékpárokkal, 25 felett pedig a segédmotorosokkal kerülnének egy kategóriába, és rendszámot kéne felszerelniük.

 

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

Fotó: mti

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr115016804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása