HAMAROSAN ELLEPIK ÉRDET A SZTÁROK: Ingyenes fesztiválra jönnek a magyar jazz legendái
2019. augusztus 29. írta: Smitt Róbert Író

HAMAROSAN ELLEPIK ÉRDET A SZTÁROK: Ingyenes fesztiválra jönnek a magyar jazz legendái

borbely-dresch-quartet.jpg

Az Érdi Napok programsorozat részeként hat napon keresztül szól a minőségi magyar jazz Érden. A feltörekvő fiataloktól a már legendás zenészekig terjed a szeptember 10-15-ig tartó rendezvény programjának skálája.

Szeptember 10-én a korábbi évekhez hasonlóan ismét egy „jazz és irodalom” előadással indul a fesztivál: Grecsó Krisztián és Balogh Kálmán közösen lép színpadra, akiktől sok-sok versre, elbeszélésre számíthatunk népzenei és jazz muzsikával színesítve. Másnap a szaxofonos Tóth Viktor Könnyen érthető jazz előadásával arra vállalkozik, hogy a közönséget beavassa a jazz történetébe, stílusjegyeibe. Mindezt nemcsak zenéléssel, hanem audiovizuális eszközök segítségével, vetítéssel és zenei idézetekkel teszi.

Szeptember 12-én a szaxofonos Elek István fiatal feltörekvő zenészekkel fog koncertezni: a jazz-bőgős Arday Dániellel és a dobos Márkosi Andrással. Péntektől a fesztivál a Magyar Földrajzi Múzeum gyönyörű, fás, ligetes, virágos kertjébe költözik. Aznap, szeptember 13-án Borbély Mihály és Dresch Mihály mutatja be a népzene és a jazz legteljesebb fúzióját. Vendégük lesz a zongoránál a rendkívül tehetséges multiinstrumentalista, Tálas Áron, a bőgőnél Horváth Balázst, a doboknál pedig G. Szabó Hunort hallhatjuk.

zombaton két koncertre is sor kerül. Először tehetséges egyetemisták mutatják be zenekarukat. Egyikük, Rozbora Ádám trombitás az érdi zeneiskolában kezdte a zenélést. A gyönyörű hangú Nagy-Babos Rebekapedig már több koncerten bemutatta tehetségét. Társaik lesznek gitáron Cseh Péter, bőgőn Miskolczi Márk, dobon Mohai Szabolcs. Ezután a Barabás Lőrinc Quartet veszi birtokba a színpadot, akiknek zenéjében teret nyer az elektronika is. Ezúttal a fantasztikus, bal kezes jazz-gitáros, Birta Miki fog hozzájuk csatlakozni, akivel még soha nem játszottak együtt. Rajta kívül Cséry Zoltán billentyűkön, Herr Attila basszusgitáron, valamint Mihalik Ábel dobon játszik a zenekarban.

A zárónapon, vasárnap ismét két zenekar lép fel. Hász Eszter énekesnő a Magyar Jazz Szövetség jazzversenyén idén elnyerte Az év fiatal jazz-zenésze díjat, a trombitás Sebestyén Patrik pedig ugyanitt a közönségdíjat hozta el. Mivel a Jazz Szövetség egy éven át segíti a győzteseket, így ezen az estén a vezetők kísérik a győzteseket: Pintér Zoltán zongorán, Elek István szaxofonon, Orbán György bőgőn, valamint Bágyi Balázs, a Magyar Jazz Szövetségének elnöke dobon játszik.

Őket a magyar jazz legendái váltják a színpadon. Érden állnak össze először Szakcsi Lakatos Béla, László Attila, Kőszegi Imre Liszt-díjas zenészek, valamint  a Németországban élő világhírű szaxofonos, Tony Lakatos és a kiváló bőgős Orbán György. Ők teszik fel a koronát a hat napos rendezvénysorozatra az 5. Érdi Jazz Fesztivál záró koncertjeként.

További információkért és részletes programért kattints!

(fidelio)

 

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6415029440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása