HÁNY ÉRDI DIÁK CSATLAKOZIK AZ ORSZÁGOS SZTRÁJKHOZ? Ezt a rendőrök biztosan nem tudják szétverni
2019. szeptember 01. írta: BoldogÉ

HÁNY ÉRDI DIÁK CSATLAKOZIK AZ ORSZÁGOS SZTRÁJKHOZ? Ezt a rendőrök biztosan nem tudják szétverni

tuntetes-20190831-nepszava-konczmarton.jpg

Tegnap nagyjából 1000-1500-an tüntettek a köznevelési törvény nevű, sokakat kiakasztó törvény illetve módosításai ellen.

A szombati budapesti demonstráció szervezői szerint "Diákok vagyunk, akik nem maradnak csendben tétlenül miközben az oktatási kormányzat gőzerővel teszi tönkre a közoktatás rendszerét" 

A köznevelési törvényt a nyárón úgy variálta át az Orbán-kormány, hogy belekerült például: jövőre már csak engedéllyel lehet kitolni az oktatás megkezdését, ha a gyerek eléri a hatéves kort, jelenleg viszont nem tudni, melyik szervtől lehet kérni az engedélyt. De eltörlik például a magántanulói státuszt is, és az államitól eltérő oktatási módszereket alkalmazó alternatív iskolák tanterveinek kiüresítését is megcélozták. A változtatások miatt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) már sztrájkot is belengetett.

A kormány megint lehasítana szabadságunkból, megint rosszabbá tenné az életet Magyarországon - ezt már Asbóth Márton, a Társaság a Szabadság Jogokért (TASZ) szónoka mondta, majd azzal folytatta, hogy "kussban ülő egyen-robotot farag" a gyerekekből. Nyitott, nyelveket tanuló, kritikus diákokra és motivált tanárokra lenne pedig szükség. A TASZ szerint a köznevelési törvény alkotmányellenes, ezért megtámadják azt az Alkotmánybíróságon.

Elvágták a menekülőutakat - ezt már egy középiskolai tanuló, Tasi Zsuzsi mondta. A nyelvvizsga-törvény több mint 10 ezer diák továbbtanulási esélyeit nullázza le, tekintve, hogy sok iskolában még nyelvtanár sincs. Akinek nincs pénze magántanárra, nem juthat a felsőoktatásba. Eközben a képviselőknek mintegy kétharmada ül nyelvvizsga nélkül a parlamentben, tette hozzá: olyat várnak el a diákoktól, amit ők maguk sem teljesítettek.

Egy következő felszólaló utalt arra, hogy elfogynak az óvodapedagógusok, egy pályakezdő 130 ezret keres havonta, így pedig már több mint 900 betöltetlen állás van, a végzettek harmada marad csak a szakmában. 

Árnyékot borít a parlament az állam polgáraira - kezdte beszédét Szűcs Tamás, a PDSZ pedagógus szakszervezet egyik vezető képviselője. Vissza akarják fogni, hogy az ember bátran és innovatívan merjen alkotni az iskolában. 

Jár a taps a szervező diákoknak, a vegzált civileknek, és leginkább az apátiát leküzdve utcára vonuló tüntetőknek - fogalmazott Végh Dávid, az Amnesty International képviselője. A kormánytöbbség sem a szülőkben, sem a tanárokban, sem az iskolákban és óvodákban nem bízik, ezért csökkenti folyamatosan jogköreiket. Ilyen lenne egy családbarát kormány? - tette fel a kérdést. A tudomány függetlenségének elvétele után a bírói függetlenséget ért támadást is felemlegette, majd - elismerve, hogy már túl sok a sértett ahhoz, hogy fel lehessen mindet sorolni - megállapította: semmilyen szabadon gondolkozó közösséget nem tűr a kormány. Ha hallgatunk, a kormányzat megosztó politikájához aszisztálunk - szolidaritást. Végül a diákok szeptemberi klímatüntetéseinek segítésére kérte a demonstrálókat.

A demonstráció végén ORSZÁGOS DIÁKSZTRÁJKOT jelentettek be a tüntetők

- ezzel ért véget a Kossuth téri demonstráció. “Úgy döntöttünk, a saját kezünkbe vesszük a jövőnket” - fogalmazott színpadra állva egyikük. Szeptember 13-án maradjon otthon minden diák, "mert mi így tiltakozunk" - ezzel zárták a rendezvényt.

fotó: Népszava / Koncz Márton

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6415034228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása