FELHÁBORÍT, HOGY BELEF*STAK A GYEREKVERSBE?! Káromkodás, levágott fej a gyereknek jöhet?
2019. szeptember 05. írta: BoldogÉ

FELHÁBORÍT, HOGY BELEF*STAK A GYEREKVERSBE?! Káromkodás, levágott fej a gyereknek jöhet?

kutyafosa-teljeskep.jpg

Megy a nagy felháborodás a neten Vörös István költő Weöres Sándor átiratai miatt.

Ebben, hűha, csúnya szavak is vannak, és hogy valaki ezeket egy tankönyvben találta és akkor oda a nemzet, a család, és mindenki alászáll a Pokol fenekére,  és ott égünk el sikoltva. Aztán persze kiderül, hogy a költő versei nem tankönyvekben szerepelnek, hanem egy Apám kakasa című verse kötetben, amit Vörös Lackfi Jánossal közösen írt, és ki gondolná: átköltéseket tartalmaz. 

Nos, a műveletlenség, és a tudatlanság az egyik, amit e műbalhé kapcsán érez az ember. A másik meg az iszonyú prűdség és az álmoralitás fokozása, hogy jaj, versben nem szerepelhet csúnya szó. 

Innen üzenem: de lehet, még gyerekversben is, ez van, bogárkáim. Ki vannak akadva egyes szülők, hogy az egyik versben le van írva a fos szó, ugye. Na már most, figyeljék már meg, hogyan beszélnek a gyerekek az iskolában egymással, mindjárt rájönnek, hogy a fos, az egy kimondottan szép szó. 

De mást mondok, figyeljék meg saját magukat, hogyan beszélnek a gyerek előtt, csak úgy röpködnek a faszom, a geci, a picsába, a baszni és a kurva anyádat szépirodalmi igényű kifejezések a kicsik feje fölött. Mielőtt bárki azt mondaná, hogy nálunk ilyen nincs, de van, mindenhol jellemző, nem mindenhol ugyanolyan erősen, de jelen van, nekem ne mondja senki, sajnos magamon is észrevettem már. És akkor még szerencse, hogy egyesek nem a gyerekeikre mondják, mert már olyat is láttam, hallottam. Szóval így tessék felháborodni! 

A másik dolog: az emberek többsége, mondjuk ki: nem szeret olvasni, maximum Blikket meg Tescos újságot, na hogy kerüljenek ki sorainkból így a pallérozott elmék, olvasás fronton brutális fos a helyzet, hogy kontextusban maradjak. 

És ugyebár az is milyen érdekes, hogy a kis fos szócskától fel vagyunk háborodva, de késő estig engedjük a gyereknek a tévét, válogatás nélkül az olyan egyéniséget és erkölcsöt romboló sorozatokat, mint például az Éjjel-nappal Budapest, vagy az egyáltalán nem nekik való bűnügyi helyszínelős filmeket, de még extrémebb példát is tudok mondani, ismerek olyat, aki horrorfilmre vitte el a 10 év alatti gyerekét. Na, ez nem szar, kedveseim? Vagy amikor ahelyett, hogy mesét olvasnánk neki elalvás előtt, engedjük, hogy Facebookozzon, és hasonlók, közben mentegetjük magunkat, hogy fáradtak vagyunk, hogy a sok a munka, és különben is. És még sorolhatnám hajnalig. 

És akkor van pofánk felháborodni pár csúnya szó miatt, meg erkölcsöt és régi nagy költőket emlegetni, jajgatni, hogy itt a vég, tényleg? Ahelyett, hogy magunkba néznénk már úgy rendesen, és először a saját szánkat mosnánk ki, meg az életünket tennénk rendbe.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr1315042556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása