ÉRDI NYUGDÍJASOK, AMÍG CSAK LEHET DOLGOZHATTOK: Komoly tervek vannak az idősekkel és a nőkkel
2019. szeptember 08. írta: Smitt Róbert Író

ÉRDI NYUGDÍJASOK, AMÍG CSAK LEHET DOLGOZHATTOK: Komoly tervek vannak az idősekkel és a nőkkel

nyuggerke.jpg

A jövőben fontos cél a női és időskori munkavégzés feltételeinek javítása - mondta Halmai Péter közgazdász, egyetemi tanár az M1 csatornán az MTI szerint. Az országot munkaerőhiány sújtja, egyre több helyen hiányoznak a szakemberek. A kormány ezért már a tartalékokat keresi a dolgozók között, így az elmúlt években a nyugdíjasok foglalkoztatásán már sokat könnyítették (még az eredetileg kitalált munkáltatói formát is ellehetetlenítették miatta). A nők - főként a kisgyerekes anyukák - munkaerőpiaci helyzetét is könnyíteni akarják, bár itt egyelőre még hiányoznak a konkrét intézkedések.

A tévéműsorban Halmai Péter szakértőt épp azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a foglalkoztatási ráta 3 százalék körüli.

Halmai úgy látja, hogy a gazdaság jelenlegi konjunktúrája mellett minden ágazatnak jelentős munkaerő-felvevő képessége van, sőt számos területen - mint például az idegenforgalom, a vendégéglátás - már munkaerőhiányba ütköznek. A legutóbbi hónapok növekedésében kiemelkedő szerepet játszott az építőipar, ahol jelentős a munkaerőigény.

A szakértő elmondta, hogy a 3 százalék körüli munkanélküliségi arány a közgazdaságtan számára a teljes foglalkoztatottságot közelítő mutató, de még mindig van tennivaló ezen a területen, és példaként a munkaerő-tartalék csökkenését emelte ki.

Mint mondta, rendkívül fontos a női munkavégzés feltételeinek javítása, hogy a nők még nagyobb számban vegyenek részt a munkaerőpiacon, valamint az időskori munkavégzés feltételeinek megteremtése. Úgy véli, az idősebbek között sokan vannak, akiknek a tudása nem nélkülözhető a magyar gazdaság működése szempontjából.

 (napi)

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr815051252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása