ÉRDI KATÁSOK, "TÁMAD" AZ ADÓHIVATAL! Erre nagyon figyeljetek!
2019. szeptember 09. írta: Smitt Róbert Író

ÉRDI KATÁSOK, "TÁMAD" AZ ADÓHIVATAL! Erre nagyon figyeljetek!

 szamla_kata.jpg

NAV most jutott el oda, hogy ellenőrizze, a katások túllépték-e a kataalanyiság feltételéül meghatározott, maximum 100 000 forintnyi adótartozást. Leegyszerűsítve, azon katások, akiknek 100 000 forintot meghaladó katatartozásuk van, felszólító levelet fognak kapni, és ha nem rendezik, kiesnek a kata hatálya alól, ami nagyon komoly következményekkel jár. Fontos tudni, hogy csak akkor esnek ki, ha az átvett határozatra nem fellebbeznek, vagy az jogerőssé – véglegessé – válik. Tehát, ha a határozat után rögtön megfizetik a tartozást, akkor katázhatnak tovább.

A kataalanyiság adótartozás miatti megszűnésével kapcsolatosan már olvashattak az Adózónán, példákat is felhozva (a cikk itt található). Jelen írásunk aktualitását az adja, hogy tapasztalatunk szerint idén a NAV kapacitáshiánnyal küzdött ezen határozatok meghozatala terén, de most elkezdte a törlő határozatok tömeges kiküldését.

A jogszabályi háttér a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény 5. § (1) j) pontja: a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyiság megszűnik az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válása hónapjának utolsó napjával, ha a kisadózó vállalkozás állami adó- és vámhatóságnál nyilvántartott, végrehajtható, nettó módon számított adótartozása a naptári év utolsó napján meghaladja a 100 ezer forintot, azzal, hogy az állami adóhatóság visszavonja az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozatát, ha a kisadózó vállalkozás az adótartozását az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig megfizeti.

Kijelenthetjük, hogy év végi tartozástól függetlenül a kataalanyiság megmenthető, de odafigyelést igényel. Nézzük, milyen intézkedéseket tegyenek meg haladéktalanul a katások!

(adózóna)

 

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5815052274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása