ÉRDI ANYUKÁK, APUKÁK, FIGYELEM! Hiány van egy gyerekeknek adandó kötelező oltásból
2019. szeptember 19. írta: Smitt Róbert Író

ÉRDI ANYUKÁK, APUKÁK, FIGYELEM! Hiány van egy gyerekeknek adandó kötelező oltásból

vedooltas.jpg

Hetek óta problémás a két, bárányhimlő elleni oltóanyag beszerzése a patikákban – tudta meg a 24.hu. A Varilrix készlethiányát már az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszerbiztonsági Intézet (OGYÉI) gyógyszer-adatbázisában is feltüntették, okként gyártási problémát jelöltek meg. Az azonos hatóanyagot tartalmazó Varivaxnál ugyan nem jelent meg a készlethiányra figyelmeztető jelzés, de több gyógyszertár és szülő visszajelzése alapján ennek vásárlását is hetekkel korábban jelezni kell a gyógyszertáraknak.

Értesüléseinket megerősítette Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének elnöke is. A gyermekorvos szakmai berkekből úgy értesült, hogy a Varivax problémája megoldódik és csütörtöktől elérhető a patikákban, azonban a Varilrixre decemberig várni kell.

A két oltóanyag gyakorlatilag azonos hatóanyagot tartalmaz, azonban az egyik készítménnyel megkezdett oltási sorozatot nem lehet a másik típussal folytatni. Épp ez jelentett problémát olvasónknak, Krisztinának. Ikerlányai augusztus végén kapták meg az első oltást Varilrixszel, ekkor még gond nélkül be tudták szerezni a gyógyszert. A két adagot összesen 20 ezer forintért. Az ismétlő oltás megvásárlásához azonban komoly családi és baráti összefogásra volt szükség:

Családilag végigjártuk a patikákat, legalább nyolc helyen voltunk. Mindenhol azt mondták, hogy nincsen Varilrix és decemberig ne is reménykedjünk. Néhány hetes várakozás után a másikból lett volna, de a körzeti orvos kifejezetten elutasította, hogy eltérő oltóanyaggal kapják meg az ismétlést. Végül nagy nehézségek árán, több barát önzetlen segítségével vidékről szereztük be a második adagot: a receptek Szegedre 220 kilométert utaztak, az oltóanyagok pedig hűtőtáskában ugyanennyit hozzánk— mondta az édesanya, akit gyerekorvosuk annyival tudott nyugtatni, hogy az első oltás beadása után a kicsik már valamennyire védettek, mégis komoly stresszt élt át. Lányai koraszülöttként, 1500 gramm alatti súllyal jöttek világra, így az ajánlott oltások mindegyikét erősen javallott beadni nekik.

Ráadásul krupposak is, egészen enyhe betegségek is komoly tüneteket okoznak náluk. El lehet képzelni, mit okozna a bárányhimlő — tette hozzá azt is nehezményezve, hogy az oltóanyag csak azoknak a gyerekeknek ingyenes, akik 2018 július 31. után születtek. Mivel a lányok ennél korábban jöttek a világra, Krisztináéknak a 2×2 oltás negyvenezer forintba kerül.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár áprilisban jelentette be, hogy szeptembertől a bárányhimlő elleni oltás kötelező és ingyenes lesz a 2018. július 31-e után születettek számára. Az oltási időpontokat is megváltoztatták az érintett gyerekeknél, az első injekciót a gyermek 13 hónapos, a másodikat 16 hónapos korában kell beadni. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a bárányhimlő a bejelentett fertőző megbetegedések felét adja, 1998 óta a regisztrált fertőzések száma 28 ezer és 52 ezer közötti. Szavai szerint komolyan veendő betegségről van szó, amely egyes esetekben maradványtünetekkel gyógyulhat.

Az oltóanyag miatti pánik elérte a közösségi médiát is: az anyukák posztokban panaszkodnak és kérnek segítséget. Ahogyan korábban a készlethiányos K-vitamin esetében, úgy a különböző kisgyerekes szülőcsoportokban ismét összefogással próbálnak segíteni egymáson.

(24)

 

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr3215130782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása