3 ÉV JAVÍTÓ AZ ÉRDI SÜKET KEREKESSZÉKES 13,5(!) ÉVE TÁMADÓJÁNAK! Hol élünk emberek?
2019. október 28. írta: BoldogÉ

3 ÉV JAVÍTÓ AZ ÉRDI SÜKET KEREKESSZÉKES 13,5(!) ÉVE TÁMADÓJÁNAK! Hol élünk emberek?

utca-kerekesszekestutlegelt-bors-hu.jpg

Az Érdi Járásbíróság nyilvános tárgyaláson hozott ítéletet annak a fiatalkorú vádlottnak az ügyében, akit fogyatékosságánál fogva a bűncselekmény elhárítására képtelen személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével vádoltak.

A bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki rablás bűntettében és ezért a vádlottal szemben 3 év javítóintézeti nevelést rendelt el.

A 13 és fél éves vádlott 2018. november 6-án a délutáni órákban észlelte azt, hogy a mozgásában korlátozott, süket, kerekesszékkel közlekedő sértett a vásárlás után a pénzét a nyakába akasztott táskájába visszatette. A vádlott kerékpárral követte a sértettet, majd amikor a sértett mellé ért a kerekes székkel együtt felborította és a sértett nyakába akasztott táskát letépte. Ezt követően a vádlott a táskából kivette a sértett pénztárcáját és a gyógyszereit a táskát pedig visszadobta neki. Majd a kerékpárját megemelve a hátsó kerekével ütlegelni kezdte a földön fekvő sértettet és távozott a helyszínről.

A vádlott a cselekmény elkövetésekor 13,5 éves volt. Emiatt a beszámítási képességét szakértőkkel kellett vizsgálni. A szakértők a tárgyaláson fenntartották a nyomozás során adott szakértői véleményüket, így a bíróság azt is megállapította, hogy a vádlott rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátási képességgel, ami a büntethetőség feltétele volt. 

A bíróság a Btk. fiatalkorúakra vonatkozó rendelkezéseit is figyelembe véve szabott ki javítóintézeti nevelést a vádlottal szemben. Az indokolásban elhangzott, hogy ez az intézkedés áll arányban a vádlott terhére rótt cselekmény tárgyi súlyával, és alkalmas arra, hogy a 13,5 éves vádlottat visszatartsa ilyen és hasonló jellegű bűncselekmények elkövetésétől, és ezzel érhető el, hogy a vádlott helyes irányba fejlődjön, és a társadalom hasznos tagjává váljon. 

Az ítélet kihirdetését követően az ügyész 3 munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, az vádlott, a vádlott törvényes képviselője és a védő az ítéletet tudomásul vette. 

A bírósági eljárás során a vádlott letartóztatásban volt. A bíróság a vádlott letartóztatását megszüntette és elrendelte a szabadlábra helyezését. Ennek indoka az volt, hogy a fiatalkorú vádlott esetén az alkalmazott intézkedés tartamára is figyelemmel a kényszerintézkedés alkalmazásának feltételei már nem álltak fenn. A letartóztatás megszüntetését az ügyész, a vádlott, a védő és a törvényes képviselő is tudomásul vette, a vádlott a tárgyaláson szabadult.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6315268458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása